nieuws

Zwartewaal wil geen havenspoorlijn

ROTTERDAM - De gemeente Brielle maakt bezwaar tegen de verlegging van de havenspoorlijn langs de woonkern Zwartewaal. Brielle vreest geluidsoverlast voor de inwoners. Het Rijk wil de huidige goederenspoorlijn verleggen om de Calandbrug te ontlasten.
De stalen brug is in 2020 aan vervanging toe en zorgt dagelijks voor stremmingen van het trein- en wegverkeer. Daarom moet er volgens staatssecretaris Mansveld een structurele oplossing komen.
De Rotterdamse haven pleit al langer voor de aanleg van een spoorviaduct voor goederenverkeer. In deze variant komt het spoor op 800 meter naast de woonkern Zwartewaal te liggen.
Wethouder Klaas Schipper van Brielle heeft bezwaar gemaakt bij de staatssecretaris. "Wij maken ons zorgen en willen alert zijn op de komende mogelijke ontwikkelingen", zegt Schipper. Schipper vreest dat zal worden gekozen voor de goedkoopste variant van de havenspoorlijn, degene die vlak langs Zwartewaal komt te liggen.
De andere toekomstscenario's zijn het opknappen van de Calandbrug en een tracé over het terrein van chemiebedrijf Huntsman. Volgens wethouder Schipper is uitvoering van de eerste variant duur en de tweede variant onwaarschijnlijk.