nieuws

Grote belangstelling voor 'Mijn vader, de expat'

ROTTERDAM - De première van de documentaire 'Mijn vader, de expat' van de Rotterdamse filmmaker Abdelkarim El-Fassi is uitverkocht. De film draait 16 februari in de grootste zaal van filmhuis Cinerama in Rotterdam.
"Het verhaal gaat over mijn vader. Ik had altijd de droom om een documentaire te maken over hem, over zijn verhaal. Het thema is erfgoed. Ik vroeg me af hoe ik ervoor kan zorgen dat als mijn vader er niet meer is, er dan toch een verhaal over hem en van hem is. Een soort van nalatenschap voor zijn ongeboren kleinkinderen", vertelt Abdelkarim.
Geen gast meer
Zijn vader kwam als gastarbeider uit Marokko naar Nederland. Hij is nu 65 jaar en met pensioen; geen gast meer in Nederland en geen arbeider meer. Hij wilde voorbij zijn vader als de gastarbeider kijken: "Hij is veel meer. Grootvader, vader, vriend, broer."
In de documentaire heeft hij een gesprek met zijn vader over het leven: "Wat zijn je dromen? Angsten? Waar pieker je weleens over? Hoe herinner je je moeder? Het zijn etnisch en religie overstijgende thema's. Heel universeel en het spreekt ook veel mensen aan."
300 op de wachtlijst
De eerste voorstelling op 16 februari is helemaal uitverkocht. "En er staan nog 300 mensen op de wachtlijst. Het is heel overweldigend. Een omroep heeft interesse en ik word gebeld door festivals. Ik laat het allemaal over me heen komen. Een beetje op de automatische piloot", aldus de filmmaker.

Bekijk hier de trailer van de film:
En toen was de premiere van mijn documentaire binnen 36 uur hartstikke uitverkocht. wow: http://t.co/1TAW3uXI9H
— Abdelkarim El-Fassi (@Abdelkarimo)