nieuws

Oud Zuiderziekenhuis kost Maasstad twee verplegers

ROTTERDAM - Elke maand dat het leegstaande Zuiderziekenhuis in Rotterdam-Zuid nog overeind staat, kost het Maasstadziekenhuis twee verplegers aan het bed. Dat zegt bestuursvoorzitter Westerlaken. Met het stadsbestuur had hij al een overeenkomst over sloop, maar ChristenUnie SGP doet een ultieme poging om het gebouw uit te jaren '30 te behouden.
Het Maasstadziekenhuis is eigenaar van de gebouwen van het voormalige Claraziekenhuis en het Zuiderziekenhuis. In overleg met het stadsbestuur is gekeken wat de mogelijkheden waren om het monumentale Zuiderziekenhuis te behouden. Die waren er niet, volgens Westerlaken. Geen projectontwikkelaar zag er brood in om het te hergebruiken. In het complex is asbest verwerkt, wat de kosten verder opdrijft.
Bezwaar tegen sloop
Besloten werd om alleen het Poortgebouw te behouden. Er werd een projectontwikkelaar gevonden die woningen wilde bouwen, na de sloop van het Zuiderziekenhuis. De vergunning voor de sloop is al rond, aldus Westerlaken. Maar toen het plan uiteindelijk in de commissie Fysieke infrastructuur en Buitenruimte van de gemeenteraad werd besproken, bleek daar toch veel bezwaar tegen de sloop. Het zou gaan om een karakteristiek historisch complex van gerenommeerde architecten. Het uiterste moest worden gedaan om dat te behouden.
Extra kosten 4 miljoen
Er is zelfs een projectontwikkelaar gevonden, Stadsherstel, die ook al een huurder voor het pand heeft. Maar er moet wel geld bij van de gemeente. Wethouder Karakus heeft becijferd dat de extra kosten om het terrein met behoud van de oude gebouwen te ontwikkelen 4 miljoen euro zijn. Christenunie SGP wil drie maanden om dit plan te laten onderzoeken. Willem Sonneveld van de partij denkt dat een meerderheid in de raad bereid is om
4 miljoen op tafel te leggen.
Twee verplegers minder
Bestuursvoorzitter Westerlaken is boos. "Waarom heb ik deze partijen nooit eerder gehoord over hun bezwaren tegen de sloop van dit gebouw. Het staat al sinds 2011 leeg. Al die tijd moeten wij het gebouw bewaken. Dat kost ons per maand een bedrag aan hekken en bewakers, waar we anders twee verplegers van zouden kunnen betalen." Hij zegt nog een week te willen wachten en daarna gebruik te willen maken van zijn sloopvergunning.