nieuws

Museumnacht: wethouder grijpt niet in

Museumnacht
Museumnacht
ROTTERDAM - Wethouder Laan gaat niet proberen om Museum Boijmans en de Kunsthal zo ver te krijgen dat ze toch meedoen aan de Museumnacht. "Laan betreurt het besluit, maar is geen partij", aldus haar woordvoerder. Dinsdag werd bekend dat de twee grote Rotterdamse kunstinstellingen niet meedoen aan de populaire Museumnacht.
Het evenement is ooit in het leven geroepen om het publiek bekend te maken met de Rotterdamse musea. Omdat de gemeente de nacht niet subsdieert, bemoeit de wethouder zich niet met het besluit van de kunstinstellingen om niet mee te doen. "Wij kunnen instellingen ook niet verplichten om mee te doen met bijvoorbeeld de Operadagen of Festival Witte de With", zo legt haar woordvoerder uit. "Het gaat hier om een marketing-tool en dat is onderdeel van de bedrijfsvoering en daar gaan de instellingen zelf over."
De musea houden dit jaar de deuren dicht, omdat ze de kosten voor zaken als beveiliging te hoog vinden. Afgelopen jaar ontving Boijmans tijdens de Museumnacht bijna 14.000 bezoekers in zes uur tijd. De Kunsthal kreeg door 8.000 mensen over de vloer.
Boijmans en de Kunsthal hebben laten weten dat ze in overleg gaan met de andere musea om te praten over een mogelijk nieuw 'verdienmodel'. Wethouder Laan juicht dit initiatief toe.