nieuws

Otter is terug in de regio

ROTTERDAM - Voor het eerst in meer dan 75 jaar is in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een otter gespot. Eigenlijk al in 2012, maar die melding is lange tijd stil gehouden.
Boswachter René Garskamp van het Zuidhollands Landschap weet het nu zeker: "Er zwemt hier in de Zouweboezem en de Polder Achthoven voor het eerst sinds 1938 weer een otter rond".
Het fraaie natuurgebied in het noordoosten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, tussen Ameide en Lexmond, is gezegend met water van hoge kwaliteit. En dat trekt niet alleen allerlei soorten vogels aan, zo is nu duidelijk. Na de afgelopen Kerst kwam er twee nieuwe meldingen dat er een otter gezien is.

Uitwerpselen

"Het gaat om twee mensen, die het gebied goed kennen. Zij hebben 'm gezien en hun waarneming is zo betrouwbaar, dat ik er niet aan twijfel", zegt Garskamp. Op sommige plaatsen heeft hij al uitwerpselen van een otter aangetroffen, maar om het ultieme bewijs op beeld te krijgen heeft hij nu op een geheime plek een camera geplaatst.

Mannetje

"Een otter is een zichtjager. Hij moet onder water z'n prooi zien en gaat er dan als een raket op af. Snoek, paling, brasem, hij heeft een voorkeur voor slome vis", weet de boswachter, "en bij het water waar de camera geplaatst is, jaagt hij regelmatig. De boswachter spreekt van een 'hij' omdat hij er vanuit gaat, dat het een mannetje is.

Geherintroduceerd

De otters zijn in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in ons land uitgestorven. In Ameide was dat al in 1938 het geval. In dat jaar was de opa van Garskamp betrokken bij de dood van de laatste otter daar. In 2002 werd de otter geherintroduceerd in het noorden van ons land en een paar weken geleden dook er eentje op in de Nieuwkoopse Plassen.

Bewijs

Garskamp denkt niet dat het om één en hetzelfde dier gaat: "Zo'n otter zwemt makkelijk 40 of 70 kilometer, maar ik ga uit van verschillende dieren. De meldingen over de otter in de Zouweboezem waren er namelijk al veel eerder. Of er net als daar snel camerabeelden komen, die het ultieme bewijs leveren, is nog even afwachten.

Schuw

"De otter is een schuw dier en heeft het niet op mensen. Hij laat zich dus niet zo vaak zien. Dat wordt anders als er een vrouwtje bij komt. Dan nestelen ze zich en blijven ze langer op een bepaalde plek. Dan zie je de ouders ook regelmatig met de jongen spelen in het water. Dat zou hier in de Zouweboezem zo maar kunnen gebeuren", zegt de boswachter.