Meerval en tilapia uit het Rotterdamse havengebied

Restaurant/boerderij Uit Je Eigen Stad in Rotterdam is begonnen met het kweken van z'n eigen vis. Begeleid door de Wageningen Universiteit worden meervallen en tilapia's opgevoed volgens een duurzaam systeem: 'aquaponics'.

Uit Je Eigen Stad vestigde zich in 2010 in het gebied tussen Rotterdam en Schiedam, vlakbij de fruitterminal. Op een voormalig haventerrein strekken zich nu velden en kassen uit waar granen, groenten en fruit wordt gekweekt. In een oude overslagloods worden kippen gefokt, en sinds kort staan er ook bakken met kweekvis.

"Op het gebruikte water uit die bakken met meerval en tilapia kweken we weer bladgroenten", vertelt kok TIm Berkouwer. "Het is een bijzondere techniek, die in Nederland nog vrijwel niet wordt toegepast."

Ook bij de kippenfokkerij probeert Uit Je Eigen Stad alles zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn door alles te gebruiken wat elders overblijft. Daardoor worden de kippetjes ok lekkerder, zeker veel beter dan de plofkip uit de supermarkt. Bij die van ons proef je dat ze lokale granen hebben gegeten, en pompoenen, en wat we verder allemaal over hebben."

Deel dit artikel: