nieuws

Zeven manieren om een regio te worden

ROTTERDAM - Er zijn wel zeven manieren waarop de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden iets met elkaar kunnen gaan doen. Dat bleek donderdagavond, toen de tussenstand van het proces werd gepresenteerd aan de betrokken gemeentebesturen.
Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Molenwaard, Gorinchem, Zederik en Leerdam moeten zoals alle kleinere gemeenten gaan samenwerken om het groeiende takenpakket aan te kunnen. Daarom is de commissie-Schutte aan het werk gegaan, die onderzoekt op welke manier dat kan: een grote fusie, samenwerking op hoofdlijnen, of iets daar tussenin.
Verschil van mening
Vrijwel iedereen binnen de zes gemeenten is het er over eens dat er iets moet gebeuren om als gebied te kunnen meepraten over grote beslissingen. Voor welk van de zeven varianten de meeste animo is en in welke vorm een eventuele fusie moet plaatsvinden, gaat de commissie nu onderzoeken. Daarvoor worden opnieuw gesprekken gehouden met burgemeesters, wethouders en gemeenteraden.
Andere partijen
Niet alleen de zes gemeenten die kijken naar een eventuele fusie zijn betrokken bij de commissie. Ook Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Vianen (Utrecht) en Lingewaal (Gelderland) zoeken mee naar de beste oplossing.
Tevreden
Commissievoorzitter Schutte is tot nu toe tevreden over hoe de zaken gaan. Veel partijen konden zich donderdagavond vinden in de analyse van zijn commissie. Op 13 februari zal de definitieve rapportage worden gepresenteerd.
foto Google Maps