Boosheid over verkoop stoomsleepboot aan Turkije

Liefhebbers van stoomboten maken zich druk om de verkoop van de stoomsleepboot Rosalie aan een museum in het Turkse Istanbul. Het is een van de oudste stoomsleepboten zijn soort, werd met veel subsidies gerestaureerd en is tegen schrootprijs verkocht.

Het schip werd in 1873 gebouwd onder de naam Den Briel in opdracht van het Korps Torpedisten door J&K Smit in Kinderdijk. Het schip heeft nog de originele 95 pk diagonaal compound stoommachine en is daardoor de enige in zijn soort.

Het schip heeft een rijke geschiedenis. De Brielle werd gebruikt voor het leggen van zeemijnen in de monding van de Maas en deed van 1873 tot 1924 dienst voor het Korps Torpedisten. Zo werd de koninklijke familie op de Den Briel in 1922 tijdens de 1 aprilviering de haven van Den Briel binnengevaren voor de viering van het 350-jarige jubileum van de inname van Den Briel door de watergeuzen.

Na 1924 deed het schip dienst onder verschillende eigenaren als sleepboot dienst tot 1976, waarna het door een Amsterdamse liefhebber van de sloop werd gered. Daarna kwam het terecht bij hobbyisten uit Enkhuizen en Havelte. Vervolgens werd het met verschillende (overheids)subsidies van € 175.000 gerestaureerd. Daarbij werd onder meer een groot deel van het onderwaterschip vernieuwd en werd een nieuwe stoomketel geplaatst.

Het is de liefhebbers, verenigd in de Vereniging Stoomvaart niet gelukt om het schip naar thuishaven Brielle te krijgen. De prijs van € 200.000, was niet op te brengen, ook niet toen de prijs werd verlaagd naar € 150.000.

De Brielse liefhebbers balen nu dat het schip tegen de schrootprijs van € 50.000 is verkocht. Dit hadden de Briellenaren ook nog wel kunnen opbrengen. Bovendien vinden ze het onbegrijpelijk dat een met Nederlandse overheidssubsidie onder de prijs naar het buitenland wordt verkocht.

Op dit moment ligt de Rosalie nog in Maassluis te wachten op transport naar Istanbul. De liefhebbers hopen dat het schip onder de naam Den Briel alsnog in Brielle kan komen te liggen.

Deel dit artikel: