Zware historische tank aangekomen bij Kunsthal

Een zware Britse tank uit de Tweede Wereldoorlog is dinsdagochtend aangekomen bij de Kunsthal in Rotterdam. Het voertuig gaat deel uit maken van de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen'.

De Cromwelltank van ruim 27 ton heeft een plek gekregen op het grasveld naast het museum. Om het gevaarte op de juiste plek te krijgen heeft het museum hulp gekregen van de Koninklijke Landmacht.

Met een dieplader is het object naar Rotterdam vervoerd. Volgens kapitein Dennis Stoppelenburg was het vervoer nog geen eenvoudige klus in de smalle straten: "In een oorlogsgebied of in de woestijn is het toch net even wat makkelijker manoeuvreren dan in de stad."

Eén kans

Met een grote kraan is de tank van de dieplader gehesen en in het gras naast het museum gezet. Het voertuig moet in één keer goed staan, want de Cromwelltank kan niet meer rijden.

Bij de Slag om Overloon in 1944 speelde de tank een belangrijke rol in het doorbreken van de Duitse linies. Op het laatste moment kreeg het apparaat toch nog een volteffer te verwerken, waardoor het niet meer inzetbaar is.

Naast de zware Cromwelltank mocht de Kunsthal ook nog de Weasel verwelkomen. Dit amfibievoertuig zal net als 98 andere oorlogsgerelateerde voorwerpen te zien zijn in de Kunsthal.

De tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' wordt op 4 februari geopend door koning Willem-Alexander. Kijk voor meer informatie op:www.tweedewereldoorlog.nl.

Deel dit artikel: