nieuws

Kees B. en het leven na de Schiedammer Parkmoord

ROTTERDAM - Kees Borsboom, die ten onrechte was veroordeeld voor de Schiedammer Parkmoord, heeft een boek geschreven over zijn leven. “Bij justitie zijn ze corrupt. Daar ben ik van overtuigd.”

Op 10 december 2004 werd hij vrijgelaten, uit de gevangenis in Scheveningen. Tien jaar lang bleef het stil rond “Kees B”. “Ik was al langer van plan een boek te schrijven. In de gevangenis hield ik al een dagboek bij. Ik kan het nu allemaal afsluiten. Ik laat zien wat een gerechtelijke dwaling met een mens doet.”
Kees Borsboom reed op 22 juni 2000 op zijn fiets door het Schiedamse Beatrixpark toen hij een jongen huilend en bebloed uit de bosjes zag komen. “Ik heb 112 gebeld. Het was zo afschuwelijk, ik wilde de politie helpen. Maar van getuige werd ik ineens verdachte. De politie zei: je hebt het gedaan. Ik stond zo onder druk, ik heb bekend. Ik heb zelfs momenten echt getwijfeld of ik de dader was.”

Veroordeling

Kees Borsboom kreeg 18 jaar cel en TBS voor de doodslag op Nienke Kleiss en poging daartoe op haar vriendje Maikel. In de gevangenis werd hij met de dood bedreigd. In Scheveningen zat hij op een afdeling met Mike J., die het meisje van Nulde had vermoord. En met Volkert van der G. “Je praat eigenlijk niet over de zaken. Meer over tv of muziek.”
In 2004 was daar de plotselinge bekentenis van Wik H., als echte dader van de Schiedammer Parkmoord. Kees Borsboom kwam vrij. “De mooiste dag uit mijn leven.” Er begon een lange, juridische strijd tegen justitie. Borsboom: “De officier van justitie Edelhauser was corrupt. Zij heeft bewust informatie achtergehouden. Onbegrijpelijk dat zij is gepromoveerd tot rechter in Dordrecht.”

Schadevergoeding

De geboren Vlaardinger kreeg een schadevergoeding van zes ton. “Daar ging al direct twee ton af voor mijn advocaten. Wat heb ik met het geld gedaan? Ik ben naar Terneuzen verhuisd en in België ben ik een café en een discotheek begonnen.”
De zaken liepen niet florissant. Borsboom vertrok naar Duitsland en keerde daarna weer terug naar Nederland. Zijn huwelijk liep op de klippen en hij kwam opnieuw in aanraking met justitie: een veroordeling voor het bezit van kinderporno en seksueel misbruik van een minderjarige.
Bij de veroordeling voor de Schiedammer Parkmoord zat ook al een straf verdisconteerd voor ontucht met een minderjarige. Vindt hij zichzelf een pedofiel? “Nee, dat zie ik niet zo. Ik val wel op jongeren maar meer zestien plus. Die keren dat het fout ging, had ik problemen. Ik was geïsoleerd. Als ik een goed sociaal netwerk heb, dan is er niets aan de hand.”

Reclassering

Kees Borsboom staat nog onder toezicht van de reclassering in zijn huidige woonplaats Eindhoven. Hij schreef het boek Tien jaar na de Schiedammer Parkmoord, maar kon geen uitgever vinden. “Ik denk dat zij het niet aandurven, omdat er toch hele harde dingen in staan over politie en justitie.”
Hij heeft het boek nu online gezet, waar het als E-book kan worden gekocht. “Ik ben heel open geweest over mijn leven. Van mijn geboorte tot nu. Alles is de waarheid. Ik hoop dat gerechtelijke dwalingen in de toekomst uitblijven.”
Voor zichzelf hoopt de 44-jarige Kees Borsboom zo snel mogelijk terug te keren naar Rotterdam of Vlaardingen. “Ik ben niet bang voor de reacties. Ik zou het liefst willen samenwonen met een leuk iemand en een normale baan krijgen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl