Schiedamse in hongerstaking voor overleden zoon

Marijke Harkema uit Schiedam gaat vrijdag in hongerstaking. Zij doet dat uit onvrede over het onderzoek van justitie naar de dood van haar zoon. De 19-jarige Leon Groeneweg werd in juni 2008 dood aangetroffen in het water van het Brielse Meer. Volgens de politie was het een ongeluk. De jongen zou zijn verdronken.


Marijke Harkema is ervan overtuigd dat haar zoon is vermoord, door een jeugdbende uit Schiedam. Met haar hongerstaking wil zij alsnog een moordonderzoek afdwingen. "Ik wil allereerst het volledige dossier. We hebben wel wat stukken gekregen, maar dat is heel weinig. Dat kan je moeilijk een serieus onderzoek noemen."

Geen vertrouwen
De tweede eis is dat er alnog een moordonderzoek komt, maar dan uitgevoerd door een extern team. "Dus niet door politie en justitie in Rotterdam. Daar heb ik geen enkel vertrouwen meer in."

Volgens Marijke Harkema is het onderzoek naar de dood van haar zoon altijd gefrustreerd door twee 'mollen' bij de Rotterdamse politie. "Ik weet hun namen, maar die houd ik nog even voor mij. Ze zijn zelf lid van de jeugdbende die Leon heeft vermoord."

Leon zou de bende goed kennen, omdat hij er zelf deel van had uitgemaakt. Volgens zijn moeder wilde hij de groep verlaten, toen deze zich ging bezighouden met drugshandel en groepsverkrachtingen.

Tariq Chatta

De Schiedamse ziet een relatie met de dood van Tariq Chatta in Schiedam in 2007. Ook hij zou volgens justitie zijn verdronken. "Tariq was een goede vriend van Leon. Ook daar zit dezelfde jeugdbende achter. Leon is daarna bedreigd, dat hij de volgende zou zijn."

Justitie zegt in beide zaken geen aanknopingspunten te zien voor een misdrijf. Met name het overlijden van Leon Groeneweg is door meerdere rechercheteams uitvoerig bekeken maar steeds met hetzelfde resultaat: geen misdrijf, maar een noodlottig ongeluk.

Marijke Harkema is bereid tot het uiterste te gaan, om justitie op andere gedachten te brengen. "Desnoods stop ik ook met drinken. Het is geen chantagemiddel, maar ik wil de ogen van justitie openen. En als ik het niet overleef, dan neemt mijn man de hongerstaking over."

Harkema heeft ook een petitie opgesteld. Als er 10.000 handtekeningen zijn opgehaald, dan worden deze aangeboden aan staatssecretaris Teeven van justitie.

Foto: Marijke Harkema bij de foto van Leon in diens slaapkamer.

Deel dit artikel: