nieuws

'Licht zwangere vrouwen eerder voor over gezond leven'

ZWANGER
ZWANGER
ROTTERDAM - De Rotterdamse professor en kinderarts Vincent Jaddoe vindt dat vrouwen beter moeten worden voorgelicht over het belang van gezond leven tijdens de zwangerschap.
"Gezond leven in de vroege zwangerschap is nog belangrijker dan we al
dachten", stelt hij. "Als het kind in de eerste fase van de zwangerschap niet goed
groeit, heeft dat gevolgen voor de gezondheid op latere leeftijd. Kinderen met groeivertraging aan het begin van de zwangerschap, hebben later een grotere kans op overgewicht. Ook is de kans groter dat ze hart- en vaatziekten krijgen."
Onder gezond leven in het begin van de zwangerschap verstaat Jaddoe
foliumzuur slikken, niet roken en geen alcohol drinken. Zwangere vrouwen krijgen nu pas na drie maanden voorlichting hierover bij de gynaecoloog of verloskundige. Volgens Jaddoe zou dat veel eerder moeten gebeuren.
Genration R
De professor is betrokken bij het project Generation R. Daarin wordt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10 duizend Rotterdamse kinderen onderzocht, die geboren zijn tussen 2002 en 2006. Ze worden gevolgd van de vroege zwangerschap tot aan jongvolwassnheid.
Jaddoe en zijn collega's schrijven vrijdag over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl