Rotterdamse boekhandel Donner tijdelijk dicht

De Rotterdamse boekhandel Donner aan de Lijnbaan sluit dinsdag tijdelijk de deuren. Het moederbedrijf Polare verkeert in financiële moeilijkheden.

Niet alleen de Rotterdamse vestiging gaat dicht. Polare sluit alle twintig Nederlandse winkels die het bezit. Ook de webwinkel gaat vanaf dinsdag tijdelijk offline. Het is niet duidelijk hoe lang de sluiting duurt.

Volgens het bedrijf gaan de winkels dicht ‘met het oog op een strategische heroriëntatie’. De organisatie vindt dit nodig ‘om haar voortbestaan veilig te stellen’. Polare is in gesprek met meerdere partijen.

Donner is met een vloeroppervlakte van 6000 vierkante meter een van de grootste boekhandels van Nederland. De winkel begon in 1912 als gereformeerde theologische boekhandel in de Rotterdamse binnenstad.

In 1988 verhuisde Donner naar het huidige pand aan de Lijnbaan. In 2006 werd de naam veranderd in 'Selexyz Donner'. Vele generaties studenten kochten er hun studieboeken.

Internet
In 2012 kwam moederbedrijf Selexyz in de financiële problemen. Het bedrijf betaalde naar eigen zeggen te hoge huren voor de winkelpanden en de vraag naar boeken nam af. Bovendien worden steeds meer boeken via het internet gekocht.

De 20 winkels van Selexyz werden overgenomen door investeringsmaatschappij ProCures, dat kort daarvoor ook al de failliete Free Record Shop had ingelijfd. ProCures voegde vorig jaar Donner en branchegenoot De Slegte samen tot het huidige Polare Rotterdam.

Eind vorig jaar werd een massa-ontslag bekendgemaakt bij Polare. Aanleiding daarvoor waren opnieuw de aanhoudend slechte boekenverkopen in de winkels.

Centraal Boekhuis
Eerder deze maand kwam Polare nog in het nieuws omdat leverancier Centraal Boekhuis tijdelijk geen boeken meer leverde aan het bedrijf. Dit probleem lijkt inmiddels opgelost, maar volgens de keten ‘biedt dit geen structurele oplossing’ voor de problemen.

De Nederlandse outlet-stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven voorlopig wel geopend.

Deel dit artikel: