Filmfestival zorgt voor topomzet centrum Rotterdam

De horeca in Rotterdam kijkt elk jaar weer uit naar het International Film Festival Rotterdam. Het betekent namelijk een verdubbeling van de omzet in het centrum van de stad.

Voor John Schipper van de frietkraam aan het Schouwburgplein is het een top tijd. "Normaal is januari hartstikke rustig, maar nu merk je dat er allemaal mensen rondlopen en die komen dan even een frietje halen", aldus Schipper. "Het is zeker voor de simpele horeca, zoals die van mij een goede tijd. De bezoekers willen snel wat eten tussen de films door."

Winkeliers minder blij
Karel Martens van Café Floor: "Juist door het filmfestival kunnen wij de rustige periode van de zomer aan. Deze twee weken verdubbelen wij onze omzet." De horeca draait dus goed. Voor een andere grote groep in de stad, de winkeliers, is dat wel anders.

"Ik merk er helemaal niks van", zegt Dylan Niedeck van kledingwinkel Men At Work. "Ik had niet eens in de gaten dat het festival bezig is." Ook bij Rituals is het niet drukker dan anders. Volgens Charlotte van Weel van Rituals is het wel drukker in de stad. "Maar in de winkel merken we het niet."

8 miljoen euro
Om uit te kunnen rekenen wat het filmfestival de stad oplevert, hanteert Janneke Staarink, financieel directeur van het IFFR, een rekensom bedacht door Rotterdam Festivals: "Een Rotterdamse gast levert niks op. Een bezoeker uit de rest van Nederland besteedt 46 euro per dag en een buitenlandse gast spendeert 127 euro per dag. Als je die bedragen vermenigvuldigd met het aantal bezoeken van vorig jaar, dan kom je op zo'n 8 miljoen euro."

Met dat bedrag loopt het filmfestival niet te koop, omdat het festival het aantal bezoeken telt en niet het aantal bezoekers. Dat betekent dat als één bezoeker vier keer naar de film gaat en naar één feest, hij vijf keer wordt meegeteld. En de Rotterdamse gast telt helemaal niet, terwijl dat de helft van het aantal bezoekers is en die besteden wel wat.

'Ik drink ook nog bier'
"Ik ga tien dagen naar het festival en ik geef per dag zo'n twintig euro uit," zegt een vrouwelijke filmliefhebber uit Rotterdam. "Oh wacht, ik drink ook nog wat biertjes tijdens de feestjes, dus reken er nog maar vijf euro bij."

Foto: John Schipper van de frietkraam aan het Schouwburgplein

Deel dit artikel: