nieuws

OM: agent verdient geen straf voor neerschieten verdachte

schietincident
schietincident
ROTTERDAM - Justitie vindt dat de politieagent die in 2012 een verdachte neerschoot op de Eendrachtsweg in Rotterdam geen straf moet krijgen. Omdat het een complexe zaak is, legt het Openbaar Ministerie (OM) deze wel voor aan de rechter.
De politieman opende destijds het vuur op de man, omdat hij dacht dat zijn collega in gevaar was. De man was aangehouden voor een alcoholcontrole. Uit de test bleek dat hij teveel had gedronken. Toen de politie hem wilde aanhouden, reed de automobilist ineens een stukje vooruit en achteruit.

Gevaar

De agent schoot vervolgens, omdat zijn collega kort daarvoor nog met haar fiets voor de auto stond en hij haar wilde beschermen. Uit onderzoek bleek echter dat de agente op tijd was weggesprongen voor de auto. De fiets werd wel geraakt. De agent rende eens stukje mee met de auto en schoot nog twee keer om hem tot stilstand te brengen. De automobilist is blijvend invalide geraakt door de politiekogels.
Feitelijk had de agent geen goede reden om te schieten, constateert het OM. Hij kon dat echter zelf niet weten, omdat hij vanaf de plaats waar hij stond niet kon zien dat zijn collega al van haar fiets was gesprongen en geen acuut gevaar meer liep.

Zaak automobilist geseponeerd

De officier van justitie zal de rechtbank vragen de agent te ontslaan van rechtsvervolging. De automobilist werd in eerste instantie verdacht van poging tot doodslag en bedreiging van de agente, maar hij wordt daar niet voor vervolgd.
Voor poging tot doodslag is volgens justitie te weinig bewijs en ook voor bedreiging hoeft hij zich niet voor de rechter te verantwoorden, omdat de gevolgen van zijn actie al ernstig genoeg zijn.