nieuws

Psychisch onderzoek moordenaar Fortuyn

gevangenis-cel-sxc
gevangenis-cel-sxc
ROTTERDAM - Justitie gaat de psychische toestand van Volkert van der G. onderzoeken. Dat heeft zijn advocaat Stijn Franken bevestigd na berichtgeving door de NOS. Het onderzoek zou bedoeld zijn om te bepalen of het wel verantwoord is om de moordenaar van Pim Fortuyn binnenkort vrij te laten.
De kans op herhaling is een van de aspecten die in kaart moet worden gebracht, aldus de bronnen van de NOS. Franken en het OM willen niet kwijt wat het onderzoek precies inhoudt.
Van der G. komt over een aantal maanden vrij, omdat hij dan tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Hij valt nog onder het in 2008 afgeschafte regime dat bepaalde dat gevangenen dan normaal gesproken het recht hebben om vroeger te worden vrijgelaten.

Proefverlof

De moordenaar van de Rotterdamse politicus ging onlangs voor het eerst een dag op proefverlof. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) had in eerste instantie geprobeerd dat tegen te houden. Hij stelde dat proefverlof zou kunnen leiden tot verstoring van de openbare orde. Ook de veiligheid van de veroordeelde zelf zou in het geding zijn.
De Raad voor Strafrechtstoepassing was het niet met Teeven eens en besloot dat Van der G. net als andere gevangenen op proefverlof moet kunnen, zodat hij voor zijn vrijlating aan de maatschappij kan wennen.
De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over het proefverlof van Van der G.