nieuws

Buzz Buddy maakt verstandelijk gehandicapte zelfstandiger

ROTTERDAM - Steeds meer mensen met een lichte verstandelijke handicap kunnen dankzij een speciaal apparaat zelfstandig op reis. Ze hoeven dus niet meer met een speciaal busje opgehaald te worden om naar werk of school te worden gebracht.
Het gaat om de ‘Buzz Buddy’, een soort gps-apparaat en telefoon in één. Het apparaatje is niet groter dan een ouderwets mobieltje en hangt om de nek van de gebruikers. Als ze in nood zijn, kunnen ze op een rode knop drukken. Ze krijgen dan een begeleider aan de telefoon die ziet waar de beller is en hen kan helpen als dat nodig is.
De Buzz Buddy is bedacht door zorginstelling Cavant uit Hoeksche Waard. Het werkt daar zo goed dat het ding afgelopen vrijdag de Univé Paludanus Prijs won, die kwaliteitsverbetering in de zorg stimuleert.

Zelfstandig naar de zorgboerderij

Laura Brouwer gebruikt de Buzz Buddy ook. Ze is autistisch en heeft last van epileptische aanvallen, maar kan nu zelfstandig van haar woonplaats Strijen met de bus naar Mookhoek. Daar werkt ze op de zorgboerderij. "Dankzij de Buzz Buddy voel ik me veiliger en zelfstandiger", vertelt de 24-jarige.
Naast zelfstandigheid, levert het apparaat ook kostenbesparing op. Die besparing kan volgens zorginstelling Cavant oplopen tot duizenden euro's. "Nu zijn we bijvoorbeeld voor een bepaalde cliënt zeshonderd euro kwijt", legt Sarah Hainey van Cavent uit. "Voorheen was dit nog zesduizend euro."