nieuws

'Nooit de intentie gehad om te discrimineren'

ROTTERDAM - "We hebben nooit de intentie gehad om te discrimineren, maar dit verdient niet de schoonheidsprijs." Dat zegt de Barendrechtse drogist tegen wie een klacht is ingediend omdat ze een Thaise vrouw verbood om babymelkpoeder te kopen.

Is er sprake van discriminatie als een winkelier weigert babymelkpoeder te verkopen aan vrouwen met een Aziatisch uiterlijk? Twee drogisterijen uit onze regio hebben een Thaise en een Chinese vrouw geen babymelkpoeder willen verkopen. De winkeleigenaren hadden het vermoeden dat het spul voor de handel werd ingekocht. De twee vrouwen hebben nu een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens.

'Heel ongelukkig'

De Barendrechtse drogisterij Etos had niet de intentie om te discrimineren, maar toch heeft het er de schijn van. Een Barendrechtse met een Aziatisch uiterlijk mocht geen babymelkpoeder kopen voor haar eigen kind. Heel ongelukkig en een vergissing op basis van een persoonsverwisseling, geeft drogist Arjan Baan toe.

'Principiële zaak'

Alleen met excuses neemt de Thaise vrouw geen genoegen. Voor haar is het een principiële zaak. "Er is excuses aangeboden dat zij zich gediscrimineerd heeft gevoeld maar er is nog steeds geen bevredigend antwoord waarom zij geen babymelkpoeder kon meekrijgen", zegt Predrag Vitkovik die namens Radar Rotterdam de zaak namens de Thaise vrouw uit Barendrecht en een Chinese vrouw uit Vlaardingen vertegenwoordigt.

Melkschandaal in China

Door een melkschandaal in China is er een run ontstaan op babymelkpoeder uit Nederland. In China zijn meerdere baby’s ernstig ziek geworden van babymelk. Ook zijn er baby’s overleden. Daardoor zijn de schappen in Nederlandse supermarkten en drogisterijen voortdurend leeg.

'Wanhopige moeders

"Het is zelfs zo erg geweest dat we vijf tot tien keer per week werden gebeld door wanhopige moeders", licht de Barendrechtse drogist toe. "Zij waren al acht adressen afgeweest en ze hadden nog maar voeding voor één avond."

Veel lege schappen

Het doorverkopen van babymelkpoeder aan China is zo lucratief geworden dat handelaren winkels aflopen om zoveel mogelijk in te slaan. En dat gebeurt nog steeds. Winkeliers treffen maatregelen om te voorkomen dat ze op de bevoorradingsdag al lege schappen hebben.

Maximaal één pak per persoon

Alleen dat gebeurt niet altijd even zorgvuldig. Een supermarkt elders in het land communiceert zelfs openlijk onder het personeel niet meer dan één pak babymelkpoeder te verkopen aan Chinezen. Onhandige noodgrepen van winkeliers, maar daar willen de geweigerde vrouwen niet de dupe van worden.

Vrouwen willen algemene richtlijn

"Het probleem van de drogisterij mag niet worden verschoven naar die van de cliënten die nu een klacht hebben ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens", zegt Predrag Vitkovik van Radar Rotterdam. Bij het college willen de twee vrouwen een algemene richtlijn afdwingen. Daarin moet staan hoe er gehandeld moet worden bij een schaars product, zonder onderscheid te maken op basis van huidskleur of afkomst.

Uitspraak in maart

Donderdag wordt de zaak behandeld. In maart komt het College voor de Rechten van de Mens met een uitspraak.
Foto: Chinezen met babymelk in de rij bij Kruidvat

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl