Kunsthal weer open na grondige verbouwing

De Kunsthal in Rotterdam gaat zaterdag na zeven maanden weer open. Het gebouw, 21 jaar geleden door Rem Koolhaas ontworpen, is grondig gerenoveerd. Vooral de beveiling is aangepast, maar ook aan het ontwerp zelf is veel veranderd.

De geruchtmakende kunstroof in oktober 2012, waarbij 7 beroemde schilderijen verdwenen, was niet de directe aanleiding voor de renovatie. Het heeft het proces wel versneld, vertelt directeur Emily Ansenk. "We hadden al veel langer plannen voor de verduurzaming van het gebouw en een betere toegankelijkheid.''

Energiezuinig
De hoofdentree bevindt zich nu niet langer op de hellingbaan, maar op de begane grond aan de kant van het Museumpark. Bezoekers komen binnen via het restaurant en de museumwinkel, in plaats van via het auditorium. De garderobe is ruimer en lichter en bevindt zich onder de hellingbaan. "Dit zorgt voor een logischere verbinding tussen het cafe en de Kunsthal.''

De renovatie wordt uitgevoerd door het bureau van Rem Koolhaas, het Rotterdamse OMA. Vooral het tochtprobleem was een van de mankementen in het oorspronkelijke ontwerp. Met energiezuinige installaties, 'klimaatscheidende' deuren en een duurzame daktuin hoopt de Kunsthal de flink opgelopen energierekening aanzienlijk te verlagen.

Goede beveiliging
Over de nieuwe beveiligingsmaatregelen doet de directrice geen uitlatingen, maar ze verzekert dat de Kunsthal goed beveiligd is als de deuren vanaf zaterdag weer open gaan. De openingstentoonstelling is de door het publiek medesamengestelde expositie S-H-O-E-S *Sexy Heals Or Easy Sanders). De expositie bevat spraakmakende schoenen van topontwerpers als Roger Vivier, Vivienne Westwood en Christian Louboutin.

De heropening wordt opgeluisterd met optredens van Rotterdamse acts als The Kik, jongleur Niels Duinker en studenten van de dansopleiding van Codarts, Albeda College en Havo voor Jong Talent. Koning Willem Alexander komt dinsdag 4 februari naar de Kunsthal. Hij opent dan de tentoonstelling met bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit artikel: