Bomen weg, zeilers meer wind

Recreanten uit Barendrecht en Ridderkerk zijn woedend. In het natuurgebied aan de rand van de Waal bij Wevershoek worden komende maand 43 wilgen omgezaagd. Volgens wandelaars en watersporters zal het gebied hierdoor ingrijpend veranderen.
Maar wat vooral kwaad bloed zet, is de reden van de kap. De waterscouts die hun huisvesting hebben aan de oever van de Waal, hebben gevraagd om uitdunning van de oeverbegroeing omdat die veel wind tegenhoudt. Wind die ze graag in de zeilen hebben, zodat ze niet steeds wrikkend de haven uitmoeten.

Meer wind
Verantwoordelijk wethouder Bas Nootenboom (CDA) bevestigt dat de waterscouts al langer lobbyen voor meer wind. "Maar het is niet de enige reden dat we gaan kappen, de bomen zijn ook oud en aan het einde van hun levenscyclus."

Watervogels
De leden van de plaatselijke kanovereniging zijn niet blij met de voorgenomen kap. Niet alleen varen zij liever bij windstilte, het is ook 'vervelend' voor de watervogels die er 's avonds slapen. Mét de bomen zullen de vogels vertrekken, denkt kanoliefhebber Paul van der Ven.

Doodzonde
Wandelaar en kunstenaar Kees Alderlieste baalt ook enorm van de kap. Hij schildert het 'prachtige gebied' veelvuldig en wandelt er graag. "Dit mag niet gebeuren", zegt hij, "het is doodzonde als die bomen verdwijnen."

Deel dit artikel: