nieuws

Nederlands meisje moet inburgeren van InHolland

ROTTERDAM - De Dordtse Rosa Stam is 100% Nederlands, maar moet volgens hogeschool InHolland eerst inburgeren, voordat ze daar de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener mag doen.
Nadat ze haar MAVO-diploma haalde, studeerde ze twee jaar in Engeland en nu ze weer terug is, wil ze hier verder studeren. In Holland eist echter een zogeheten NT2-verklaring, waarin staat dat ze onze taal machtig is.
Basisschool
Die verklaring kan ze krijgen, door met goed gevolg een inburgeringscursus af te leggen. "Op zich geen probleem", zegt de 19-jarige Dordtse, "op internet zag ik al dat het heel simpel is, allemaal dingen die je op de basisschool leert. Het probleem is alleen dat ik pas deze maand die cursus kan doen en dan nog een week of vijf op de uitslag moet wachten".
Frustrerend
Door deze gang van zaken kan Rosa pas na de zomer aan de opleiding beginnen: "Het is zo frustrerend, ik heb van alles geprobeerd, maar ze zeggen dat ze zich aan de regels moeten houden". De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zegt echter dat inburgering helemaal niet nodig is, als de school zèlf kan vaststellen dat de leerling het Nederlands goed beheerst.
Toelatingseisen
"Er zijn duidelijke toelastingseisen voor leerlingen, die afkomstig zijn van een school in het buitenland. Die moeten natuurlijk het Nederlands machtig zijn. Daar heb je in zo'n geval als u beschrijft geen inburgeringscursus of MAVO-diploma voor nodig. Uit de gesprekken en mailwisselingen kan de school dat ook concluderen" zegt Daniël Blok van DUO.
Gelijkwaardig
Namens InHolland zegt Renee Verkuijlen, dat Rosa Stam geen bewijs kan overleggen, dat ze het Nederlands beheerst op het niveau van HAVO, VWO of MBO-4: "Dat is noodzakelijk en ook in haar eigen belang". Rosa snapt er nu niets meer van: "Ik heb een Engels MBO-4 dat gelijkwaardig is aan dat in Nederland".
Kwaliteit
Volgens de woordvoerster van InHolland is dat toch niet voldoende: "Daarmee kan ze alleen aantonen dat ze het Engels op het gewenste niveau beheerst. Niet het Nederlands". Dat de DUO zegt, dat de school zelf het taalniveau kan vaststellen, is haar onbekend: "Wij staan voor de kwaliteit van onze opleidingen en dus is een taaltoets noodzakelijk".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!