MVRDV mag Boijmans-depot bouwen

De gemeente Rotterdam moet de opdracht voor een nieuw collectiegebouw voor Boijmans toch aan MVRDV gunnen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdagmiddag bepaald.

Het glimmende bolvormige gebouw van de Rotterdamse architect Winy Maas (MVRDV) kwam tijdens de aanbesteding als winnaar uit de bus. De gemeente Rotterdam besloot kort daarna om de MVRDV uit te sluiten wegens voorkennis. Directeur Sjarel Ex had met Winy Maas gepraat over het ontwerp, en dat is tegen de regels.

Ex heeft later verklaard dat het gesprek, dat op zijn initiatief werd gevoerd, een fout was. MVRDV stapte naar de rechter. Die bepaalde dat het voorgesprek MVRDV niet op een voorsprong heeft gezet ten opzichte van de andere vier architecten in de aanbestedingsprocedure.

De punten waarop MVRDV beter scoorde dan het bureau waaraan de gemeente de opdracht heeft gegund, zijn tijdens het gesprek tussen MVRDV en de directeur van Boijmans niet aan de orde gekomen. Aangezien MVRDV verder als beste uit de bus kwam moet de gemeente de opdracht voor het collectiegebouw aan MVRDV gunnen.

De gemeenteraad moet het plan voor het collectiegebouw nog goedkeuren. Naar verwachting wordt het besluit eind 2014 pas genomen.

Deel dit artikel: