'Leon Groeneweg niet verdronken'

Schiedammer Leon Groeneweg is in 2008 waarschijnlijk niet verdronken, maar vermoord. Tot die conclusie komt de medisch deskundige Danny Spendlove, die de dood van de 19-jarige jongen heeft onderzocht.


Spendlove is ingeschakeld door de ouders van Leon Groeneweg en hun advocaat Job Knoester. Hij noemt het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut(NFI) van destijds onder de maat. In dat rapport wordt gesteld dat Groeneweg is verdronken en dat er geen sprake is geweest van een misdrijf.

Jeugdbende

De ouders van Leon hebben dat altijd betwist. Zij zeggen aanwijzingen te hebben dat hun zoon is vermoord, omdat hij belastende informatie over een Schiedamse jeugdbende aan de politie wilde geven. Moeder Marijke Harkema ging onlangs voor korte tijd in hongerstaking.

Inmiddels heeft justitie in Rotterdam toegezegd nogmaals naar de zaak te laten kijken. De bevindingen van deskundige Spendlove zullen aan het OM worden verstrekt.

Spendlove trekt de voorlopige conclusie dat er meer steun is voor de stelling dat Leon Groeneweg al dood was, voordat hij in het water van het Brielse Meer belandde. Zelfmoord wordt ook niet waarschijnlijk geacht en daardoor blijft moord over.

Opgraven lichaam

Advocaat Job Knoester: “Deze bevindingen moeten nader worden onderzocht, maar dan niet door het NFI. Waarschijnlijk kom je dan in het buitenland terecht. Desnoods moet worden overwogen om het lichaam van Leon op te graven. Ook is toxicologisch onderzoek mogelijk van de grond waarin hij is begraven.”

De ouders van Leon Groeneweg zouden toestemming moeten geven voor een heropgraving. “We zouden gelijk tekenen, als justitie erom vraagt. We krijgen Leon niet terug, maar zijn lichaam kan de waarheid vertellen. Als hij wordt opgegraven zien we dat juist als een erkenning voor onze strijd voor gerechtigheid.”

Deel dit artikel: