nieuws

Weggevoerde Joodse kinderen krijgen een gezicht

ROTTERDAM - In het Stadsarchief is woensdag de kick-off gegeven van een programma voor basisscholieren over Joodse kinderen in Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Onderdeel van het programma zijn foto’s van de Joodse kinderen, die nog nooit werden getoond. Op deze manier probeert men die kinderen een gezicht te geven voor de huidige leerlingen op de Rotterdamse basisscholen.
Vorig jaar werd aan de Stieltjesstraat een
voor de 686 afgevoerde Joodse kinderen vanuit Loods 24 in Rotterdam. Men is toen direct gaan zoeken hoe men die kinderen een gezicht kon geven. Hiervoor is men diep gaan graven in verschillende archieven, waaronder het Rotterdamse Stadsarchief.
Daarnaast is er een onderwijsproject gestart voor de basisscholen in Rotterdam om de leerlingen te laten zien wat er met die Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Niet alleen om hen geschiedenis te leren, maar ook om ze te leren welke gevolgen discriminatie kan hebben.
Van het ene kind is meer bekend dan het andere. Soms is er zelfs bekend waar de Joodse kinderen gewoond hebben. En soms is dat heel dicht bij de kinderen die nu op de basisschool zitten. Al met al bijzondere verhalen.
Wethouder Hugo de Jonge deed woensdag de aftrap. Daarbij waren veel mensen uit het onderwijs aanwezig en kregen ze een boekje mee met verhalen die ze aan de huidige basisschoolleerlingen kunnen vertellen.