'Rotterdam moet place to be voor homo's worden'

Rotterdam moet voor homo’s uit de rest van het land en uit de hele wereld een bestemming van belang worden. Ze moeten er willen uitgaan, winkelen en wonen. Dat vindt een groep gay Rotterdammers.

Donderdag wordt over dit onderwerp een werkconferentie gehouden op het stadhuis. Plannen voor de lange en de korte termijn worden na de verkiezingen aangeboden aan het nieuwe college van B en W.

Drie Rotterdammers kwamen met dit idee, omdat de stad onder homo’s, lesbiennes en transgenders niet bekend staat als the place to be. En dat terwijl in Rotterdam genoeg voor de doelgroep te doen is.

Berlijn en Barcelona
Een van de initiatiefnemers, Jos Hooyschuur, zag dat steden als Berlijn en Barcelona homo’s veel beter aan zich weten te binden. Daar profiteert de stad volgens hem economisch van. “Wat bijvoorbeeld ontbreekt is een groot homovriendelijk feest, waar honderden of misschien wel enkele duizenden mensen maandelijks naar toe kunnen gaan. Ik denk aan de Cruiseterminal als lokatie of de Fenixloods op Katendrecht. Die feestgangers willen ’s nachts in een homovriendelijk hotel in de stad slapen en de volgende dag lekker winkelen. Als er dan genoeg winkels zijn met hippe kleding dan doen ze dat ook.”

Milkshake

Tijdens de werkconferentie gaan maatschappelijke organisaties, corporaties, horeca-exploitanten, ondernemers en evenementenorganisatoren met elkaar om tafel zitten en ideeën bedenken. “Veel ideeën kunnen direct ingevoerd worden, want Rotterdam heeft al veel leuke dingen”, zegt Roy Vinke, die een paar jaar geleden hetzelfde heeft gedaan als adviseur van Amsterdam. “Het imago van de hoofdstad als internationale bestemming voor gays was weggezakt. Er waren ook problemen met veiligheid in het uitgaansleven. We zijn met alle partijen plannen gaan maken en inmiddels is er veel veranderd. Daar is onder andere het Milkshake Festival uit ontstaan, dat nu een terugkerend evenement is.”

Jos Hooyschuur verwacht dat Rotterdam minstens met zulke goeie ideeën komt. “Deze stad is altijd een laboratorium geweest voor vernieuwende plannen.”

Deel dit artikel: