Maximumsnelheid op A13 terug naar 80 km/u

De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie gaat weer omlaag naar 80 kilometer per uur. Automobilisten mogen er met ingang van 29 maart geen 100 meer rijden, schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer.

De verkeersminister verhoogde de snelheid op de A13 anderhalf jaar geleden. Dat leidde tot ophef onder omwonenden en in de lokale politiek. Tegenstanders maakten zich zorgen over herrie en vervuiling en stapten naar de rechter.

De Rotterdamse rechter oordeelde vorig jaar dat opnieuw moest worden gekeken naar de maximumsnelheid. Volgens Schultz bleek ook uit die ''herberekening'' dat de luchtvervuiling op de A13 binnen te perken blijft.

Voorzorg

Het verlagen van de snelheid doet de VVD-minister naar eigen zeggen dan ook uit voorzorg. Schultz schrijft dat ''niet met zekerheid gezegd worden dat de norm begin 2015 langs de A13 gehaald wordt.''

Minister Schultz sluit overigens niet uit dat ze in de toekomst opnieuw gaat kijken of de maximumsnelheid kan worden aangepast. Ze verwacht dat de opening van de A4 tussen Delft en Schiedam zal leiden tot fors minder verkeer op de A13 bij Overschie.

De lagere verkeersdruk die ontstaat als de A4 in 2015 of 2016 opengaat, kan volgens Schultz aanleiding zijn voor een nieuw onderzoek. ''Op dat moment zal ik bezien of dit aanleiding geeft de snelheid opnieuw te wijzigen.''

Bonte

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte reageerde opgetogen op het nieuws. ''Dat is fantastisch. Vooral voor de bewoners van Overschie'', jubelde hij. ''Er is gekozen voor de gezondheid, in plaats van een paar seconden snelheidswinst op de A13.''

Bonte voerde lang actie tegen de snelheidsverhoging, die volgens hem schadelijk is voor de omwonenden. Volgens Bonte is de minister ingehaald door de praktijk. De wijze waarop haar ministerie de gevolgen van de snelheidsverhoging berekende, zou niet kloppen.

''Die computermodellen zijn eigenlijk gemaakt op een snelweg die dwars door een weiland gaat. Daar waait de vervuiling snel weg. Maar in zo'n stedelijk gebied als Overschie blijft de vervuiling langer tussen de huizen hangen'', concludeert het raadslid.

Deel dit artikel: