Kunst onder de Van Brienenoordbrug

Last van de regen heeft hij niet, maar de wind maakt het soms lastig om alleen al zijn penseel vast te houden. Kunstenaar Ricardo van Zwol werkt onder de Van Brienenoordbrug aan een groot kunstwerk voor de bewoners van de Bovenstraat in Rotterdam-IJsselmonde.

De buurt kijkt uit op de pijlers van de brug. Op zich geen enkel probleem, behalve als ze volgeklad worden met graffiti: "Als je de hele tijd tegen een doodshoofd aan zit te kijken, wil je wel eens iets anders," zegt een van de bewoners.

Na overleg met Rijkswaterstaat werd er een vergunning verleend om van drie pijlers een kunstwerk te maken. Ricardo van Zwol, ervaren in het maken van grote schilderwerken, kreeg de eer een ontwerp te maken.

Op de drie zuilen die hij mag beschilderen, maakt hij drie grote Delfts blauw-tegels met maritieme taferelen. Zo staat er op de middelste een groot anker met daar omheen twee zeemeerminnen. De afbeeldingen hebben een tatoeage-achtige stijl en zijn volgens van Zwol 'typisch Rotterdams'.

De Rotterdamse kunstenaar vindt het fantastisch om onder de Rotterdamse brug te werken: "Iedereen kent 'm en is er wel eens overheen gereden." Enige nadeel voor het buitenwerken is het weer: "Het mag dan wel een zachte winter zijn, maar hier is het vooral door de wind heel koud. Soms voel ik mijn vingers niet meer en dat is moeilijk werken."

De kunstenaar hoopt eind maart klaar te zijn.

Deel dit artikel: