Vooral eigen achterban bij verkiezingsdebatten

De twee Rotterdamse verkiezingsdebatten lijken dinsdagavond vooral veel 'partijfans’ getrokken te hebben. Zowel bij de tweestrijd tussen PvdA en Leefbaar - in de Arminiuskerk - als bij de andere partijen - in de Laurenskerk - waren opvallend veel bezoekers lid van een politieke partij.

Lijstrekkers Karakus en Eerdmans gingen dinsdagavond alleen met elkáár het debat aan, reden voor de andere partijen om gelijktijdig een debat te organiseren waar ook ‘de rest’ aan mee mocht doen. In de Laurenskerk zaten iets meer dan honderd toeschouwers, bij het debat tussen Leefbaar en PvdA was nog wat meer publiek.

Weten wat er speelt
“Hier zitten vooral mensen met een politieke kleur,” zegt één van de bezoekers. Hij is voor Leefbaar gekomen. “Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe man, Eerdmans.” Twee andere toeschouwers zijn erbij omdat ze in Rotterdam werken als ambtenaar, “we willen graag weten wat er in de stad speelt, maar we wonen hier zelf niet.” Voor de Rotterdamse raad mogen de twee dus niet stemmen.

Zwevende kiezers
Toch zijn er ook echt zwevende kiezers die komen luisteren naar wat de partijen te vertellen hebben. “We zijn hier gewoon uit interesse, om te kijken wat er gebeurt in de stad,” vertelt een man die samen met z’n zoon het debat bezoekt tussen Leefbaar en de PvdA. “Het viel ons vorige keer ook al op dat er eigenlijk alleen mensen zijn die bij een partij horen. Dat is eigenlijk jammer, er zouden meer gewone Rotterdammers moeten zijn.”

Eigenlijk heel dom
“Ik gooi het allemaal in een pet en haal er dan uit wat voor mij van toepassing is,” vertelt een mevrouw bij het debat in de Laurenskerk. Volgens haar zijn veel mensen teleurgesteld in de politiek en willen ze daarom ook niet stemmen. “Dat vind ik eigenlijk heel dom. Kijk eens om je heen, luister gewoon eens goed en ga dan iets beslissen.”

Deel dit artikel: