CORONACRISIS

Liveblog teruglezen: 707 nieuwe besmettingen en vaccinatie met Janssen-vaccin opgeschort

Liveblog corona
Liveblog corona © Rijnmond
In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van woensdag 14 april 2021.
- Het RIVM meldt 707 nieuwe coronabesmettingen in de regio
- Vaccinatie met Janssen vaccin opgeschort
- Tweede testvakantie gaat naar Gran Canaria

21:00 De Jonge: wegvallen Janssen-vaccin zou zes weken vertraging opleveren

Als Nederland definitief stopt met het Janssen-vaccin, zou dat een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning opleveren. Dat zegt minister De Jonge (Volksgezondheid) naar aanleiding van zijn besluit om het inenten met het vaccin tijdelijk op te schorten. De Jonge nam het advies om het vaccin tijdelijk niet te gebruiken over van de ontwikkelaar van het vaccin, Johnson & Johnson
Aanleiding is een zeer klein aantal mensen in de VS dat bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes kreeg, na toediening van het vaccin.
De Jonge zegt er nu vanuit te gaan dat het vaccin breed kan worden ingezet, maar "hooguit met een doelgroepbeperking". "Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten en transparant zijn", zegt De Jonge.

19:00 Vaccinatie ouderen vertraagd door prikvoorrang huisartsen

De vaccinatie van ouderen en kwetsbaren is vertraagd door fouten bij het RIVM en de voorrang die is gegeven aan zorgverleners. Door de keuze van het ministerie om de schaarse vaccins van Moderna in te zetten om 14.000 huisartsen te prikken, liep de vaccinatie in zorginstellingen vertraging op.
Lees hier meer.

18:30 GGD: man die na vaccinatie overleed, stierf natuurlijke dood

De 77-jarige man die maandag kort na het ontvangen van zijn coronavaccinatie overleed, stierf een natuurlijke dood. Zijn overlijden staat niet in verband met de vaccinatie, meldt GGD Holland Midden. Hij werd ingeënt met het Pfizer-vaccin. De GGD vermeldt niet waar de man precies aan is overleden.
De man was een van de eerste mensen die geprikt werden in een nieuwe locatie in Noordwijkerhout. De feestelijke opening van de locatie werd afgelast.

17:06 Europese Commissie heeft bij inkoop nieuwe vaccins voorkeur voor mRNA-technologie

De Europese Commissie wil bij toekomstige bestellingen van coronavaccins vooral inzetten op vaccins die gebruikmaken van de zogeheten mRNA-techniek, zoals bij Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd. Dat voornemen betekent niet dat farmaceuten die gebruikmaken van een andere techniek bij een nieuwe inkoopronde geen kans maken.
De Europese Commissie wil voor de periode 2021-2023 voor 1,8 miljard euro aan vaccins voor nieuwe vaccinatierondes bestellen. Ook de Duitse farmaceut Curevac werkt aan een vaccin dat met de mRNA-techniek wordt gemaakt. De verwachting is dat dit vaccin de komende zomer beschikbaar komt.
Bij vaccins met mRNA-techniek maakt iemands lichaam op basis van genetisch materiaal zelf een eiwit van het virus aan, waartegen het lichaam antistoffen gaat aanmaken.

16:45 Deel kwetsbaren krijgt eerste prik toch wat later

Een deel van de 1 miljoen 18- tot 60-jarigen met een medisch risico krijgt de eerste dosis van een coronavaccin later dan is beloofd. Het gaat om personen die ook jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik, zoals mensen met longaandoeningen. De planning is aangepast omdat ze niet - zoals bedoeld - met het AstraZeneca-vaccin kunnen worden ingeënt.
Lees hier meer.

16:35 Vaccinaties met Janssen voorlopig opgeschort

Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft besloten het inenten met het Janssen-vaccin tijdelijk op te schorten. Hij neemt daarmee het advies over van de farmaceut van het vaccin, Johnson & Johnson, die eerder vanmiddag adviseerde om het vaccin tijdelijk niet te gebruiken.
Aanleiding is een zeer klein aantal mensen dat bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes kreeg, na toediening van het vaccin.
Nederland heeft de eerste levering van 79.200 Janssen-vaccins al ontvangen.
Lees hier meer.

16:00 Farmaceut vraagt EU-landen Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van coronavaccinproducent Janssen, heeft EU-landen gevraagd om de geleverde Janssen-vaccins voorlopig niet te gebruiken.
Dat doet de farmaceut uit voorzorg vanwege meldingen over een mogelijke bijwerking; een klein aantal mensen kreeg bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na toediening van het vaccin. Het bedrijf besloot gisteren de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen.
Nederland heeft de eerste levering Janssen-vaccins al ontvangen: dat ging om 79.200 doses.

15:44 RIVM: 707 nieuwe besmettingen, 9 regiogenoten overleden

Het RIVM meldt woensdag 707 nieuwe coronabesmettingen in de regio. Dat is minder dan dinsdag, toen er 988 nieuwe gevallen werden gemeld. Maandag ging het nog om 834 gevallen en zondag om 1019.
Lees hier meer.

14:40 'Denemarken stopt met AstraZeneca-vaccin, schort gebruik Janssen op'

Denemarken stopt volledig met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na een tijdelijke prikpauze die werd ingesteld in verband met zeldzame gevallen van trombose na inenting. Dat meldt de Deense omroep TV2.
Ook het gebruik van het vaccin van Janssen wordt opgeschort in Denemarken. Dit gebeurt eveneens in verband met zorgen over mogelijke zeldzame bijwerkingen.

14:20 Von der Leyen: Pfizer wil 50 miljoen doses eerder leveren

Farmaceut BioNTech/Pfizer wil eind juni 50 miljoen vaccindoses eerder aan de EU leveren dan gepland. Dat meldt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, die namens de Europese lidstaten contracten heeft gesloten over de leveringen van vaccins.
Nederland krijgt normaal gesproken volgens de verdeelsleutel van de Europese Commissie naar aandeel van de bevolking 3,9 procent van de vaccinleveringen. Dat zou in dit geval neerkomen op 1,95 miljoen doses die eerder door Pfizer worden geleverd aan Nederland.

13:40 Ademtesten meer ingezet in teststraten GGD

De GGD's gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. In het tweede kwartaal moet volgens koepelorganisatie GGD GHOR op 65 locaties de ademtest worden gebruikt. In juni moeten ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn.
Bij deze testen moeten mensen een aantal keer uitademen in een apparaat, dat direct daarna een uitkomst geeft. De apparaten kunnen volgens proeven goed vaststellen dat iemand het virus niet bij zich draagt. Als de ademtest een besmetting niet uitsluit, is een andere test nodig.

11:16 Inspectie: opschalen naar 1700 IC-bedden 'vrijwel zeker' niet haalbaar

Het opschalen van het aantal IC-bedden naar 1700 is "vrijwel zeker" niet haalbaar, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Van Ark voor Medische Zorg. Er lagen gisteren bijna 800 coronapatiënten op de intensive care. Daarnaast liggen er ruim 450 mensen om andere redenen op de IC, waarmee de druk op de IC-afdelingen dus nog altijd hoog is.
Bestuurders en zorgverleners geven bij de IGJ aan dat de huidige opschaling naar 1550 IC-bedden al zeer moeilijk is en gepaard gaat met "drastische afschaling van de kritiek planbare zorg". Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.
De uitbreiding van de IC-capaciteit zit er volgens hoofdinspecteur Louwes waarschijnlijk niet in door onder meer "uitval van zorgverleners en beperkte mogelijkheden om zorgverleners meer en anders in te zetten". De druk op zorgverleners neemt volgens de IGJ ook steeds verder toe. Het gaat dan zowel om de werkbelasting, maar ook de psychologische belasting door bijvoorbeeld zorgen over vakantiedagen die niet opgenomen kunnen worden onder het personeel en frustratie over de vaccinatiestrategie.
Ook worden mediaberichten over bijvoorbeeld mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen genoemd als bron van psychologische belasting. De IGJ verwacht dat vanuit het veld de druk om te vaccinatiestrategie aan te passen zal toenemen, net als de oproep aan het kabinet om niet nu al vergaand de coronamaatregelen te versoepelen.
Corona-afdeling in het Erasmus MC
Corona-afdeling in het Erasmus MC © Rijnmond

9:45 OMT wijst op risico's Fieldlabs, wil aanpassingen

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, is bezorgd over de Fieldlabs, de proefevenementen die de overheid sinds enige tijd organiseert. De deskundigen wijzen erop dat er zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij deze evenementen, wat risico's met zich meebrengt door de samenkomst van grotere groepen en de reisbewegingen naar de evenementen toe. Volgens het OMT "zouden maximaal tien goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn" als onderzoek doen het doel is.
De adviseurs van het kabinet voorzien dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de proeven, "superspreading events niet meegenomen". Uiteindelijk zal die besmettingstoename ook leiden tot meer ziekenhuisopnames, aldus het OMT.
De deskundigen pleiten voor aanpassingen aan de Fieldlabs. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur. Ook een tweede test, na afloop van een evenement, zou negatieve effecten kunnen verkleinen. Als ook de groepsgrootte bij de evenementen wordt beperkt, kan bron- en contactonderzoek na eventuele besmettingen beter worden gedaan.
Ook ziet het OMT graag een verdere uitwerking van de proeven "waarbij de GGD'en en de Veiligheidsregio's nauw betrokken zijn en een vraagstelling wordt gekoppeld aan het onderzoek". De deskundigen merken verder op dat de proeven de uitstraling kunnen hebben dat verdere versoepelingen al mogelijk zijn, "hetgeen volgens het OMT verkeerde beeldvorming zou zijn."
08:29 Franciscus Gasthuis en Vlietland blij dat versoepelingen niet doorgaan

Voorlopig geen versoepelingen van de coronaregels, zo liet het kabinet gisteravond weten. De ziekenhuizen liggen nog steeds overvol met coronapatiënten en het vaccineren dreigt ernstige vertraging op te lopen door problemen met de vaccins van AstraZenica en Janssen. Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis en Vlietland, een ziekenhuis met vestingen in Rotterdam en Schiedam, is blij dat de versoepelingen worden uitgesteld. "Hier in het Franciscus zijn ook vijfduizend mensen die snakken naar een terrasje en een lekker etentje, maar het is hier zo druk. De patiënten komen in grote getale op ons af dat het gewoon echt nog niet kan."

Tasche merkt dat de piek van de derde golf nog niet is bereikt. Volgens de bestuursvoorzitter neemt het aantal patiënten in het ziekenhuis nog elke dag toe. "We hebben vrijdag het aantal ic-bedden in Nederland weer wat opgeschaald. Dat klinkt makkelijk, maar daar moeten echt heel veel schouders weer heel hard voor werken. Dat geeft even een beetje lucht, maar dat loopt gewoon vol." Er heerst volgens Tasche een constante druk en de vraag: "Als er nog eentje bij komt, waar laten we die dan? Je hoopt dat iemand uitgeplaatst kan worden via het systeem van spreiding in de regio of door het land." De bestuursvoorzitter zegt ontzettend blij te zijn dat dit systeem er is. "Wij zijn hier nog steeds een van de drukste regio's van Nederland. Zonder het systeem zou je al heel snel in code zwart zitten."
Het is volgens Tasche van belang om ervoor te zorgen dat er niet meer twee werelden zijn: dat wat in de ziekenhuizen gebeurt en dat wat daarbuiten gebeurt waar iedereen snakt naar versoepelingen. "We moeten goed laten weten dat die druk soms zo hoog is en dat de ambulances echt in de rij staan."
Ook de mogelijk problemen met het Janssen-vaccin is volgens Tasche 'een ongelofelijke domper voor iedereen'. "We hebben enorm gestreden om meer zorgcollega's gevaccineerd te krijgen en dat zou met dit vaccin zijn. Er zijn twee factoren die heel belangrijk zijn: de mate van vaccineren en de maatregelen. Dan ziet het eruit dat die piek er over een paar weken is en dan moet hij natuurlijk nog naar beneden. Ik zie het openen van de terrassen de eerste weken daarom nog niet gebeuren."
Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis en Vlietland, bij radio Rijnmond

6:50 Vanaf maandag zelftests voor onderwijspersoneel

Het basis- en voortgezet onderwijs krijgt vanaf maandag zelftests geleverd voor het personeel, heeft minister De Jonge bekendgemaakt. Ook worden de zelftests ingezet om risicogericht te testen bij leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het kabinet wil de zelftests vanaf 3 mei ook beschikbaar maken voor medewerkers in de kinderopvang.
Het kabinet wil dat personeel in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs twee keer per week preventief een zelftest kan doen. Ook medewerkers van een kinderopvang in hetzelfde gebouw als de school komen in aanmerking. Voor pedagogisch medewerkers van kinderopvangcentra buiten scholen moet vanaf half mei de zelftest beschikbaar komen. Het kabinet onderzoekt nog of dat ook geregeld kan worden voor de gastouderopvang.
De Jonge verwacht dat de leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en het MBO begin mei op gang komen.

6:49 Van Ark twijfelt over soort zorgbonus

Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg twijfelt over het soort zorgbonus dat het kabinet dit jaar gaat uitkeren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er twee opties zijn: of er komt een bonus van 500 euro voor medisch personeel in de frontlinie of al het zorgpersoneel krijgt dit jaar tussen de 200 en 240 euro extra.
Van Ark zegt dat er half april een besluit moet komen, anders loopt de uitvoering te veel vertraging op. Ze wil morgen in debat met de Tweede Kamer.
Voor de eerste optie komen huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten in aanmerking. Het personeel daar werkt veel met coronapatiënten en het ziekteverzuim is hoog. De bonus geldt dan voor medewerkers die niet meer dan anderhalf keer modaal verdienen. Mensen in de gehandicaptenzorg, ggz of jeugdzorg krijgen geen extra geld. Voor optie twee komen alle zorgmedewerkers in aanmerking, mits ze maximaal twee keer modaal verdienen.
Vorig jaar werd er al een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgpersoneel. Niet iedereen kwam daarvoor in aanmerking, maar veel instellingen deden alsnog aanvragen, waardoor het budget werd overschreden. Minister Van Ark wil voorkomen dat zoiets dit jaar opnieuw gebeurt. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was dat in eerste instantie 1,44 miljard euro, maar dat werd later verhoogd met nog eens 800 miljoen.
Coronazorg
Coronazorg © Rijnmond

6:48 Tweede testvakantie gaat naar Gran Canaria

Er komt begin mei een tweede testreis naar het buitenland die inzicht moet geven over hoe we weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen. Een nieuwe groep Nederlanders mag dan naar Gran Canaria. Ze krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op het Griekse eiland Rhodos zit.
189 reizigers van de eerste proefvakantie vertrokken maandag naar Rhodos. Ze moesten vooraf een negatieve test kunnen tonen. Ze zitten acht dagen op een resort dat ze niet mogen verlaten. Daar zijn verder geen andere gasten. Voor de terugreis worden ze opnieuw getest en bij thuiskomst moeten ze in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen, eindigt die quarantaine.
Het kabinet wil uiteindelijk ook ook pilotreizen met andere vervoersmiddelen zoals auto, trein of bus uitvoeren.

6:30 Gommers: 'Rutte doet belofte die hij niet kan waarmaken'


Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care reageert bij Op1 op de manier hoe demissionair premier Rutte versoepelingen aankondigt. Volgens Gommers doet hij een belofte die hij niet kan waarmaken. Eerst moeten alle 60-plussers worden gevaccineerd voordat dat kan gebeuren, zegt hij. Ook vindt hij dat er niet onder een vergrootglas naar de bijwerkingen gekeken moet worden. "Nu raken er jonge mensen aan de drugs. Daar vallen ook doden. We moeten gas geven, we hebben een crisis en dan moet je blijven doorgaan en zeggen: wat is de oplossing?"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl