Deelgemeente wil brandgrens voor Vergeten Bombardement

De deelgemeente Delfshaven begint een wervingsactie voor een tweede brandgrens in Rotterdam: die voor het Vergeten Bombardement op Bospolder-Tussendijken.

In het centrum van Rotterdam ligt al een route met lichtjes die de grens van de verwoeste binnenstad aangeven na de aanval op 14 mei 1940. Maar voor het latere bombardement op 31 maart 1943 is geen markering aangegeven. En dat vindt deelraadsvoorzitter Carlos Goncalves een historische vergissing.

Vergissing

"Het bombardement op de wijk was al een vergissing, want oorspronkelijk waren de Amerikanen van plan alleen het havengebied te bombarderen. Maar bij deze aanval vielen er ook bommen op Bospolder-Tussendijken en die richtten veel schade aan de wijk. Er vielen 400 doden en 16.500 mensen raakten dakloos. Eens in het jaar wordt dit bombardement herdacht bij een beeld, maar het is een dubbele historische vergissing dat de schade aan dit gebied ook niet in een brandgrens wordt aangegeven," aldus de deelraadsvoorzitter.

Bijdrage

Om de tweede brandgrens te onderscheiden van de andere grens, kan de kleur van de lampjes veranderd worden. De deelgemeente financiert en installeert de eerste lampjes, maar doet ook een beroep op bewoners en organisaties om een financiële bijdrage te leveren.

Foto: Carlos Goncalves, deelraadsvoorzitter van Delfshaven

Deel dit artikel: