nieuws

Truckers Spijkenisse boos over parking Mosterweg

ROTTERDAM - Vrachtwagenchauffeurs uit Spijkenisse zijn boos dat de parkeerplaats aan de Mosterweg in Spijkenisse constant vol staat met buitenlandse trucks, terwijl die parking ooit speciaal voor hen is aangelegd. Volgens hen doet de gemeente niets aan het probleem.
De parkeerplaats aan de Mosterweg achter de McDonald’s is ooit aangelegd voor de chauffeurs uit Spijkenisse, zodat ze hun wagens niet in de woonwijken hoeven te parkeren. Dit mag ook niet. Inmiddels is de parking ontdekt door chauffeurs uit oostbloklanden die er ook overnachten. Dat overnachten is daar overigens officieel niet toegestaan, maar om vervuiling te voorkomen, heeft de gemeente er inmiddels negen mobiele toiletten neergezet.
Vooral in weekends problemen
Volgens de chauffeurs staan er soms in het weekend zo’n 75 vrachtwagens met buitenlands kenteken. Vaak zetten die alleen hun trekker naast elkaar in de vakken neer zonder oplegger, zodat een groot deel van het vak ongebruikt blijft, terwijl de chauffeurs uit Spijkenisse hun wagen met oplegger niet meer kwijt kunnen. "Als we dan vragen of ze hun auto's achter elkaar in zo'n vak willen zetten, krijgen we een middelvinger."
Veel diefstallen
Bovendien overnachten die buitenlandse chauffeurs en maken ze er volgens de Nederlandse chauffeurs een bende van, vooral in het weekend. "Het is hier dan net een camping. Maandagochtend ligt het hier dan bezaaid met bierblikjes", vertelt een chauffeur. "Daarnaast wordt er veel gestolen uit en vanaf de vrachtwagens. Zelfs de kabels, luchtslangen en jerrycans moeten we weghalen, anders worden ze gejat."
Niet naar huis
Het niet kunnen parkeren heeft volgens truckersvrouw Lonneke van Donk - die spreekt namens zo'n 30 chauffeurs uit Spijkenisse - soms nare gevolgen. "Ik zie nu al dat mijn man hier vanavond weer niet kan parkeren. Hij moet dan weer terug rijden naar zijn bedrijf in Bleiswijk 40 kilometer verderop. We hebben geen geld voor twee auto’s, dus zien zijn kinderen en ik hem vanavond niet omdat hij in zijn wagen moet blijven slapen. We praten al een paar jaar met de gemeente, maar er gebeurt helemaal niets."
Bekeuringen
Sommige chauffeurs lossen het parkeerprobleem - op advies van de gemeente en de politie - op door hun privéauto in een parkeervak voor de vrachtwagens te zetten, terwijl ook dat eigenlijk niet mag. Afgelopen weekeinde hebben enkele chauffeurs daar dan ook een bekeuring van 97 euro voor gekregen.
Slagboom oplossing
Volgens de truckers zou de oplossing liggen in een slagboom voor de parkeerplaats, waarvoor de Spijkenisser chauffeurs dan een pasje krijgen. Dit zou de gemeente hooguit 20.000 euro kosten. "Dat is een stuk goedkoper dan hier constant te handhaven, schoon te maken en er negen Dixi’s neer te zetten die 125 euro per stuk per week kosten. Bovendien willen de chauffeurs voor zo'n pasje best wel een schappelijk bedrag betalen."
Geen commentaar gemeente
De gemeente Spijkenisse wil geen commentaar geven en eerst een evaluatie afwachten. De politie meldt dat er afgelopen weekend juist op verzoek van de Nederlandse chauffeurs is gehandhaafd. Volgens de politiewoordvoerder zijn er geen afspraken gemaakt over het met privé-auto’s parkeren in de vrachtwagenvakken.
"Met het bekeuren van auto's zijn we evengoed terughoudend, want dat is niet de primaire bron van overlast. Er kan natuurlijk wel een bekeuring volgen als er gevaar of hinder is. Een voorbeeld is het langdurig binnen een parkeervak voor vrachtwagens een auto parkeren zodat die plek onnodig lang onbezet blijft voor waar het om gaat: het parkeren van vrachtwagens. De ruimte is er tenslotte overduidelijk schaars."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl