Afschieten kraaien Hoek van Holland begonnen

Het afschieten van de kraaienkolonie in Hoek van Holland is begonnen. De jagers hopen donderdag alle huiskraaien te doden. ''Ze moeten allemaal opgeruimd worden.''

Het gespecialiserde Duke Faunabeheer arriveerde 's ochends om de Indische huiskraaien te doden, maar stopte daar binnen een uur mee. Een buurtbewoner probeerde het afschieten te verhinderen. Dat lukte een tijdje, maar later werd het schieten hervat.

Het doden van de dieren leidt tot commotie in de buurt. De dieren wonen al lange tijd in Hoek van Holland. Ook worden volgens een omwonende andere vogels afgeschoten.

Aan het afschieten van de vogels ging een lang juridisch gevecht vooraf tussen de provincie Zuid-Holland en dierenbeschermers. De provincie wil af van de huiskraaien. Ze zouden niet thuishoren in Nederland en mogelijk een gevaar zijn voor andere diersoorten.

Foutje

De jagers noemen het ''vervelend'' dat per ongeluk andere vogels zijn doodgeschoten. ''Het is 's ochtends schemerig. Het moet allemaal snel gebeuren. Dit is dan toevallig een foutje'', vertelt een van de mannen.

Ondanks de blunder hoeven de kraaien dit keer niet te rekenen op uitstel van de executie. ''Die moeten allemaal opgeruimd worden. Daar gaan we voor. Ons streven is daarvoor een nulstand'', zegt een van de jagers.

De dode kraaien gaan volgens de jagers naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. ''Ze worden opgezet'', vertelt de man. Hoeveel vogels in het museum eindigen is nog onduidelijk. ''We moeten zien hoeveel het er worden.''

Deel dit artikel: