Tientallen miljoenen extra naar Rotterdam-Zuid

Vier Rotterdamse woningcorporaties trekken de komende jaren 60 miljoen euro extra uit voor investeringen in Rotterdam-Zuid. Dat bedrag komt bovenop de eerder toegezegde 400 miljoen.

Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woonbron en Vestia steken het geld onder meer in het bouwen en verbeteren van woningen. De gemeente Rotterdam laat weten hoge verwachtingen te hebben van de investeringsplannen.

''De investeringen leiden naast aantrekkelijkere woningen, tot meer werk en stageplekken voor mensen van Zuid. Op jaarbasis komen naar verwachting 250 werkplekken vrij voor mensen met een uitkering en stageplekken voor jongeren die een vakopleiding volgen'', liet de gemeente weten.

Verhuurdersheffing

Het geld is onder meer opgehaald met de zogeheten verhuurdersheffing. ''Verhuurders betalen minder heffing als ze investeren in onder andere sloop, nieuwbouw of verbouw in Rotterdam Zuid'', schrijft de gemeente in een verklaring.

Sommige geplande projecten kosten tientallen miljoenen euro's. Woonstad stopt in totaal 228 miljoen in alle plannen (2014-2017). Havensteder stopt 38,3 miljoen euro ''in grootschalige verbouw en samenvoeging van sociale huurwoningen.''

Ook Woonbron trekt flink de portefeuille. De woningcorporatie wil in 2014 en 2015 bijna 42 miljoen euro in Rotterdam-Zuid steken. ''Met name in IJsselmonde en Beverwaard ligt de nadruk op grootschalige en kleinschalige renovaties en verduurzaming van woningen.''

Deel dit artikel: