nieuws

Zeeuws zeewier neemt menukaart over

ROTTERDAM - Dankzij een horecaleverancier in Barendrecht verspreidt zeewier zich over Nederland. De groente uit de zee komt uit de Oosterschelde. In het Zeeuwse Yerseke woont de enige man met een vergunning om het zeewier te snijden.

"Het is heel mooi werk", zegt Jan Kruijsse met rode konen. "Je bent altijd buiten in de natuur. Wist je trouwens dat er 150 verschillende soorten zeewier in de Oosterschelde zitten?" Lange tijd leverde Kruijsse alleen aan restaurants uit de buurt, zoals het voormalige sterrenrestaurant Oud Sluis, maar dankzij Rungis uit Barendrecht kan het wier de grenzen van Zeeland over.
Verrijking
Gert Jan Piek, eigenaar van Rungis, is altijd op zoek naar nieuwe producten voor restaurants. "Dit is echt een aanvulling op de menukaart", legt Piek uit. "Het is een verrijking van het smakenpalet."

Beter dan Bretagne

En dat blijkt, want bij restaurant In Den Rustwat in Rotterdam Kralingen wordt maar wat graag met het wier gekookt. "We kenden al het zeewier uit Bretagne en dat komt uit de vriezer. Dat kan hartstikke lang goed blijven en is veel minder lekker", zegt chefkok Marcel van Zomeren. "Dit spul blijft maar vier dagen goed en is echt heerlijk."