Verzet vanuit het Sint Franciscus

Rotterdammers Geurt Bosch, Wim Hartman en Han Oudwater zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het illegale blad De Wacht. De krant wordt in het ketelhuis van het Sint Franciscus Gasthuis gedrukt. Het ziekenhuis is dan nog gevestigd aan de Schiekade in Rotterdam.

De drie worden verraden en in januari 1945 door de Duitse bezetter opgepakt en naar het Oranjehotel overgebracht, de strafgevangenis in Schevening. Op 8 maart 1945 worden Han Oudwater, Wim Hartman en Geurt Bosch gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. De nabestaanden krijgen te horen dat de mannen op 7 maart via Amersfoort naar Duitsland zijn gedeporteerd. Dat is bekend omdat de ouders van Han Oudewater een oproep in de krant plaatsen (afbeelding).

'Voor de vrijheid gevallen' staat er op het monument op begraafplaats Crooswijk dat is opgericht ter nagedachtenis aan deze drie Rotterdamse verzetsmensen.

Op zaterdag 8 maart aanstaande is daar een herdenking. Daarbij zullen nabestaanden van de medewerkers van De Wacht aanwezig zijn. Ook wordt een boek gepresenteerd, geschreven door Aad Koster en Pierre Pijpers: Onze vaders in het Verzet.

De vaders van Koster en Pijpers zijn betrokken geweest bij het Rotterdamse verzet. Net als de vader van huidig SP-voorman Emile Roemer. Roemer zal dan ook het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: