nieuws

Maak kennis met de nummers 2 van Leefbaar en PvdA

Maak kennis met de nummers 2 van Leefbaar en PvdA
ROTTERDAM - Achter de lijsttrekkers van Rotterdams twee grootste partijen staan de komende gemeenteraadsverkiezingen twee vrouwen. Ingeborg Hoogveld van Leefbaar Rotterdam en Barbara Kathmann van de PvdA hebben het nodige gemeen. Beiden hebben een verleden in de journalistiek en kennen zowel de mooie kant als de schaduwzijde van Rotterdam.
"Ik ben een hele trotse Rotterdammer, gelukkig met mij 90 procent van de Rotterdammers", vertelt Kathmann. "Maar je moet ook niet naïef zijn. Ik denk dat wij echt grotere problemen hebben dan andere steden, vooral op het gebied van armoede, onderwijs en werk. Die zijn alle drie aan elkaar gerelateerd en dat moet gewoon naar een hoger plan."

'Hou het simpel'

"Politiek zou eigenlijk heel eenvoudig moeten zijn. Wat is er mis op straat en hoe kun je dat terugbrengen naar het stadsbestuur? Zo simpel moet je het houden", zegt Hoogveld. Ze noemt ‘de papieren werkelijkheid van het stadhuis’ de grootste valkuil voor gemeenteraadsleden.
Beide nummers 2 hebben een achtergrond als journalist. Hoogveld werkte voor Radio 1, Kathmann voor de omroep LLink, die niet meer bestaat. "Als journalist weet je wat er speelt en sta je midden in de maatschappij, dat is zeker een voordeel", vindt Kathmann.

Pastors

Ingeborg Hoogveld is de partner van voormalig lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam Marco Pastors. "Ik fluister hem weleens iets in", zegt ze. Pastors is directeur van het Nationaal Programma op Rotterdam Zuid, waar Hoogveld woont.
Voor de komende verkiezingen gaat Hoogveld uit van haar eigen kunnen. Haar eigen achtergrond als journalist en bestuurster in Hoogvliet ziet ze als belangrijke voordelen.

Metropool met problemen

Voor PvdA’er Kathmann is het belangrijk om ‘het geloof in de metropool Rotterdam’ te bevorderen. "Ik geloof dat de PvdA de enige partij is die er echt voor iedereen is".
Haar tegenstrever van Leefbaar vindt het beeld van Rotterdam als metropool mooi, maar ze ziet ook een stad waar dingen moeten worden opgeknapt. "Een stad waar mensen langs elkaar heen leven en niet integreren." In een multiculturele samenleving gelooft ze niet. Wie hier komt wonen, moet zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur, vindt Hoogveld.

Samenwerken?

Of het ooit tot samenwerking tussen de twee partijen zal komen? "Elkaar uitsluiten is niet van deze tijd", vindt Kathmann, maar coalities vormen vindt ze een zaak voor na de verkiezingen. Hoogveld houdt het er slechts op dat mensen vooral moeten gaan stemmen, zodat Leefbaar de grootste partij wordt.
Ingeborg Hoogveld is momenteel bestuurder in de deelgemeente Hoogvliet. Barbara Kathmann is projectleider bij de Giovanni van Bronckhorst Foundation.
Foto: stadhuis Rotterdam