nieuws
De strijd van Joop Westerweel
ROTTERDAM - Joop Westerweel is tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofd van een montessorischool in Rotterdam. Hij verzamelt een groep familieleden en kennissen die werkt aan het redden van de levens van Joden. Naar schatting 3 a 400 mensen zijn gered door de Groep Westerweel. Joden die kunnen vluchten naar Zwiterland of via Belgie, Frankrijk en Spanje naar Palestina.
"Al ga ik op of onder, het blijft mij nu gelijk
Ik voel het heilig wonder, ik weet het leven rijk"
Dit gedicht schrijft Joop Westerweel op de ochtend dat hij geëxecuteerd zal worden. Op 11 augustus 1944 wordt Westerweel met vier collega's in de omgeving van Kamp Vught gefusilleerd.
De executie van Joop Westerweel is het gevolg van zijn arrestatie op 10 maart 1944. Bij de grens tussen Duitsland en België wordt hij opgepakt nadat hij een tocht heeft georganiseerd om een aantal Joodse kinderen de Pyreneeën over te helpen.
Na de arrestatie wordt Westerweel overgebracht naar het politiebureau Haagse Veer in Rotterdam. Uiteindelijk komt hij in Kamp Vught terecht. Daar zit dan ook zijn vrouw Willy Westerweel. Zij is tijdens een verzetsactie in december 1943 opgepakt door de Duitsers.
Willy Westerweel wordt later overgebracht naar concentratiekamp Ravensbruck. Zij overleeft de oorlog. Joop Westerweel zal de Tweede Wereldoorlog dus niet overleven.
In maart 1947 wordt er in Israël park aangelegd, het Joop Westerweelpark. Ook zijn in verschillende plaatsen in Nederland straten naar deze verzetsstrijder genoemd.
Joop en Willy Westerweel krijgen in 1964 postuum de hoogste onderscheiding van de staat Israël: de Yad Vashem.
Dit is een verhaal uit het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam.