nieuws

Laatste bom op Rotterdam tijdens WOII

ROTTERDAM - Op zondag 18 maart 1945 wordt de Treubstraat in Rotterdam-Noord getroffen door een V1 van de Duitsers. Dit zal de laatste bommengeweld op de stad zijn. Zeven weken later wordt Nederland bevrijd.
Het is even voor half acht in de ochtend als de V1 neerkomt in de Treubstraat. Er worden 34 woningen verwoest en 80 huizen raken zwaar beschadigd. Veel mensen zijn op die zondagmorgen thuis, er vallen 42 doden en 48 gewonden.
De luchtbeschermingsdienst is snel ter plaatse en handelt voortvarend. De dakloos geworden bewoners worden in het Sportfondsenbad in de Van Maanenstraat opgevangen.
De Duitsers doen de gebeurtenis in de Treubstraat af als een gasexplosie. De V1 is een Duits wapen, de V staat voor Vergeltungswaffe. Het is het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. De Duitsers schieten de V1's voornamelijk vanuit Nederland af. De eerste V1's hebben een bereik van 240 kilometer, latere versies halen 400 kilometer.
Vanaf lanceerinstallaties worden de V1's weggeschoten. Een half uur na de lancering schakelt de motor zichzelf uit en stort de V1 naar beneden om zijn verwoestende werk te doen. De lanceerinstallaties in Nederland staat gericht op Engeland en de haven van Antwerpen.
Volgens Duitse gegevens zijn er 8564 V1's verschoten. Daarvan treft 57% doel.
De tragedie in de Treubstraat in Rotterdam is veroorzaakt door een V1 die vanuit Delft is gelanceerd met bestemming Antwerpen. Er gaat vaak iets mis met deze Duitse wapens, ze raken uit koers of komen te vroeg neer.
Er is in Rotterdam geen gedenkteken voor de V1-inslag in de Treubstraat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl