Wat kost het oprichten van een politieke partij?

Iedereen mag in Nederland een politieke partij oprichten, maar hoeveel kost het eigenlijk voordat er daadwerkelijk op je gestemd kan worden? RTV Rijnmond zocht het uit.

Eerst moet een oprichter naar de Kamer van Koophandel om de partijnaam vast te stellen. "Dat kost al 96 euro", vertelt Andrei Vreeling, die probeerde een lokale partij in Hellevoetsluis op te richten.

Vervolgens moet men naar een notaris om op te schrijven wat er in de statuten moet komen. "Ik heb gezocht naar een zo goedkoop mogelijke notaris, want ik blijf een student", legt Vreeling uit. "Dat was zover ik kon vinden 360 euro."

Centraal Stembureau
Als de partijnaam en de statuten vast staan, is de volgende stap het Centraal Stembureau. "Die neemt de aanvraag in behandeling nadat er een waarborgsom is betaald van 112,50 euro", zegt Yvonne van Velzen, coördinator Verkiezingen. "Zij bepalen of iemand mee mag doen aan de verkiezingen."

"Dan ben je er nog steeds niet, want je moet ook een waarborgsom betalen van 225 euro om de kandidaten vast te stellen", zegt Van Velzen. "Je komt dus zo op duizend euro", concludeert Vreeling. "En dan zijn de campagne, website, posters, en dergelijke nog niet eens meegerekend.''

Medekandidaten
Andrei Vreeling heeft uiteindelijk geen politieke partij opgericht. Hij strandde overigens niet bij de kosten, maar bij het verzamelen van medekandidaten. "Qua kosten wist ik wat ik had kunnen verwachten, maar het vinden van de juiste mensen is gewoon heel lastig", vertelt de Hellevoetse Vreeling.

Deel dit artikel: