nieuws

Van nul naar één of twee zetels in Rotterdam

ROTTERDAM - De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam kende negen nieuwkomers. Niet allemaal pakten ze een zetel. De Partij voor de Dieren won er één, NIDA Rotterdam pakte twee zetels.
Het eerste blije gezicht tussen de kleine nieuwkomers is NIDA Rotterdam. Na in gesprek te zijn geweest met burgemeester Aboutaleb vertelt lijsttrekker Nourdin el Ouali: "Het is een enorm mandaat. We zijn er heel blij mee en het is ook een enorme verantwoordelijkheid."
Van het stadhuis rijden we door naar een volkstuintje achter de A20 in Rotterdam-Noord. Daar brengt Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren zijn vrije tijd graag door: "Een geweldig resultaat voor ons. En de volgende verkiezingen gaan we voor twee of drie zetels."
Ouderenpartijen
Opvallend was de aanwezigheid van drie ouderenpartijen: OPA, ROP en de SeniorenPartij. Ria de Sutter is van die laatste partij lijsttrekker. Ze is teleurgesteld: "Het is jammer. Maar zo gaat het: de kiezer beslist."
De Sutter hoopt dat door het verlies van de ouderenpartijen in Rotterdam, de partijen die wel in de nieuwe raad komen te zitten hun verantwoordelijkheden kennen: "Ik hoop dat door dit verlies de senioren niet veroren hebben in Rotterdam."
Samenwerken
NIDA Rotterdam verklaart het eigen succes: "We zijn een emancipatiebeweging. Die richt je niet op, die ontstaat. Heel veel Rotterdammers herkennen zich niet in de bestaande politieke partijen", aldus El Ouali.
Van der Lee van de Partij voor de Dieren denkt dat het landelijke succes van die partij heeft geholpen: "Ik denk dat dat een groot verschil is." Hij voegt eraan toe dat de ouderenpartijen succes zouden hebben gehad, wanneer ze hadden samengewerkt.
Maar daar gelooft De Sutter niet zo in: "Eén zetel is geen zetel. Als je met drie partijen had opgetrokken en je zou samen één zetel hebben gehaald heb je te weinig body in het Rotterdamse."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl