Sørensen: 100 procent achter Wilders

Eerste Kamerlid Ronald Sørensen (PVV) is het helemaal eens met de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Dat heeft hij vrijdagmorgen gezegd op Radio Rijnmond.

"Wij zijn een populistische partij, de stem des volks", reageert het voormalige gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. "Soms moet je slechte boodschappen brengen."

Sørensen maakt een vergelijking met Pim Fortuyn, die aanvankelijk ook werd verketterd om zijn uitspraken. "En nu hoor ik van mensen hoe geweldig Pim was. Ze handelen als verzetslieden na de oorlog."

Minder, minder, minder!
Geert Wilders stelde woensdag in Den Haag tijdens een verkiezingsbijeenkomst de vraag of zijn aanhang "meer of minder Marokkanen in deze stad en in Nederland" zouden willen. "Minder, minder, minder!", scandeerde de zaal. Waarna Wilders zei: "Dan gaan we dat regelen."

Glijdende schaal
Voor PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet was hiermee de maat vol. Hij maakte in een openbare mail aan Wilders bekend te vertrekken uit de fractie. Ook premier Rutte, PvdA-voorman Diederik Samsom en minister Opstelten hebben afstand genomen van Wilder's uitspraken. "Zolang de partij dit soort standpunten inneemt, is samenwerking niet mogelijk", zei Rutte.

Totalen Krieg
Het optreden van Wilders wordt in actuele discussies regelmatig vergeleken met een rede van Joseph Goebbels in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een toespraak in een Berlijns sportstadion vroeg hij of de Duitse bevolking de totale oorlog wilde ("Wollt ihr den totalen Krieg?"). De vergelijking tussen Wilders en Goebbels slaat volgens Sørensen - lange tijd docent geschiedenis op een middelbare school - "nergens op".

Aboutaleb
In de jaren zeventig was Ronald Sørensen een aantal jaren lid van de Partij van de Arbeid. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 richtte hij samen met collega-docent Frans van der Hilst Leefbaar Rotterdam op en vroeg Pim Fortuyn om lijsttrekker van de partij te worden. Toen Fortuyn werd doodgeschoten, volgde Sørensen hem op als fractievoorzitter.

Sørensen keerde zich in 2008 tegen de aanstelling van de Marokkaan Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. Hij verwees naar de problemen die Marokkanen veroorzaken in de Nederlandse samenleving en hekelde diens dubbele nationaliteit. Bij de beëdiging van Aboutaleb bood Leefbaar Rotterdam-raadslid Marco Pastors Aboutaleb een lege envelop aan, waarmee hij zijn Marokkaanse paspoort kon opsturen.

Foto: Juvarra

Deel dit artikel: