Boijmans krijgt 'postapocalyptisch ruimteschip'

Een verzamelaar heeft Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een enorme installatie van de Duitse kunstenaar John Bock cadeau gedaan.

Het surreële werk ‘Curve-auto met TT-Man’ is 8 meter hoog en 4 meter breed. Het werk verbeeldt een ‘postapocalyptisch ruimteschip’ dat in een denkbeeldige toekomstige stad 'inplugt' op diverse ondernemingen, zoals een kroeg, een noodelrestaurant of een winkel.

De installatie is opgebouwd uit de voormalige huisraad van de maker, van noodles tot schaakbord. Boijmans had het absurdistische werk al in bruikleen, maar mag het nu dus houden.


Breed publiek
Schenker Bert Kreuk draagt het werk over aan Boijmans, zodat een breed publiek ervan kan genieten in plaats van alleen hijzelf. Van sommige aankopen weet je van te voren dat ze in een museum thuishoren, aldus Kreuk.

Boijmans wil de installatie een permanente plek geven in het nieuw te bouwen Collectiegebouw. Als het aan het museum ligt, moet dat in 2017 de deuren openen in het Museumpark.

Een definitief besluit over de nieuwbouw is echter nog niet genomen. De gemeenteraad moet de knoop daarover nog doorhakken.

Foto (Lotte van Stekelenburg): de installatie van John Bock

Deel dit artikel: