nieuws

Volkert van der G. komt 2 mei vrij

ROTTERDAM - Volkert van der G. komt op 2 mei vrij. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft dan twee derde van zijn celstraf erop zitten. Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) woensdag bekend.
Teeven heeft daarover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de gevangenis waar Van der G. zat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en hij heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der G. tot nu toe zonder problemen verlopen.
Van der G. moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Zo mag hij niet in Rotterdam, Den Haag en Hilversum komen. Verder krijgt hij een enkelband met gps en moet hij regelmatig naar de Reclassering. Van der G. mag ook geen contact met de nabestaanden van Fortuyn opnemen of in hun woonplaatsen komen.
Van der G. schoot op 6 mei 2002 Pim Fortuyn dood op het Mediapark in Hilversum. Na een korte achtervolging kon hij bij een benzinestation worden aangehouden. Een jaar later werd hij veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord.