Patiëntenvereniging start meldpunt gedwongen verhuizingen

De Landelijke Patiëntenfederatie (NPCF) en het Nationaal Ouderenfonds zijn een meldpunt begonnen voor ouderen die gedwongen moeten verhuizen. Steeds meer ouderen krijgen te horen dat ze in de toekomst moeten verhuizen omdat hun verzorgingstehuis zal sluiten.

Ook in de regio Rijnmond staan tientallen verzorgingshuizen. Onder meer in Hellevoetsluis, Zuidland, Spijkenisse, Dordrecht, Schiedam en Vlaardingen staan huizen op de nominatie te sluiten.

Onrust
Omdat dit veel onrust veroorzaakt en niet duidelijk is op welke schaal de gedwongen verhuizingen plaatsvinden, willen de patiëntenvereniging en het Nationaal Ouderenfonds zicht krijgen op de omvang en de aard van de problemen.

In de komende vijf jaar zullen naar verwachting 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen verdwijnen. De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Hierdoor komen verzorgingshuizen in de toekomst leeg te staan. Alleen mensen met zware gezondheidsproblemen hebben dan nog recht op een plek in een verpleeghuis.

Boven het hoofd
"Mensen lezen in de krant dat dit staat te gebeuren, maar ze weten niet waar ze aan toe zijn", zegt Nicole Velthuis van de NPCF. De patiëntenfederatie vraagt ouderen die een gedwongen verhuizing boven het hoofd hangt, een vragenlijst in te vullen op hun site.

Als er meer zicht is op de omvang van het probleem, hoopt de NPCF de ouderen te kunnen helpen met het versoepelen van de overgang naar de nieuwe situatie. "Het valt in de categorie leuker kunnen we het niet maken, maar we kunnen wel iets doen om de onzekerheid weg te nemen en het proces te versoepelen'', zegt Velthuis.

Deel dit artikel: