nieuws

Vreugde in Barendrecht na afblazen CO2-opslag

champagne.cropresize.tmp.jpg
champagne.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het CO2-opslagproject in Barendrecht gaat definitief niet door. Het verlenen van de vergunningen is stilgelegd. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vanmiddag bekendgemaakt. In Barendrecht is met vreugde gereageerd op het bericht.
"De vertraging van het CO2-opslagproject met ruim drie jaar en het volledige gebrek aan lokaal draagvlak zijn de voornaamste redenen om te stoppen", aldus Verhagen. Volgens hem is de realisatie van het project op korte termijn niet langer mogelijk.

Fantastisch

Een woordvoerder van de gemeente Barendrecht noemt het fantastisch nieuws; “Dit is een beloning voor de inspanningen van de gemeente, maar vooral van de inwoners. Wat we steeds hebben gezegd, is dat het een slecht idee is om onder een dichtbevolkt stuk Nederland met een experiment te beginnen. Daarom zeiden wij: begin eerst eens onder de Noordzee en niet onder een woonwijk. Eindelijk is er de gewenste duidelijkheid gekomen.''

Victorie

John Brosens, voorzitter stichting CO2isNee: “Dit is victorie. Ik ga de stichting met het allergrootste plezier opheffen. Dit is een eclatante overwinning voor de democratie. Met name Shell en de vorige regering hebben de input en het gebrek aan draagvlak van het volk miskend en opzij geschoven. Mensen hebben zich jaren bekocht gevoeld en zullen nu rechtvaardigheid voelen.”

Albrandswaard

Ook in de gemeente Albrandswaard wordt verheugd gereageerd op het besluit van de minister. "Wij zijn minstens net zo blij als Barendrecht", meldt wethouder Mieke van Ginkel van Buurt en Buitenruimte. "Wij geven overigens alle credits aan de gemeente Barendrecht en het Comité CO2=Nee, want zij hebben zich er het meeste voor ingezet." Een gedeelte van het voormalige gasveld waarin CO2 moest worden opgeslagen ligt onder het voormalige dorp Portland en alle leidingen voor de aanvoer van het gas zouden door de gemeente Albrandswaard lopen.

Shell

Shell voelt zich overvallen door het besluit, maar heeft er wel begrip voor, aldus een woordvoerder. ,,We zagen het wel aankomen, want het regeerakkoord wees al in die richting, maar tot dusver hadden we niets gehoord.'' Shell weet nog niet of het een claim indient bij de overheid, maar gaat wel over de zaak praten.
Volgens Verhagen betekent stoppen met Barendrecht overigens niet het einde van CO2-opslag in Nederland. Opslag op zee vindt al plaats. Daarnaast is er vanuit Noord-Nederland het initiatief gekomen om CO2 op land op te slaan. Verhagen gaat op korte termijn met de bestuurders in Noord-Nederland overleggen.
Minster Maxime Verhagen van Economische Zaken in gesprek met Ruud de Boer: Minister Verhagen over het niet doorgaan van CO2 opslag in Barendrecht by rtvrijnmond
foto: het glas wordt geheven na het besluit de opslag van CO2 niet door te laten gaan, onder meer door wethouder Stefanie Terborg en oud-wethouder Simon Zuurbier (midden)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl