nieuws

Wat is de meest effectieve manier is om woelmuizen te bestrijden?

19-10-Woelmuis.jpg
19-10-Woelmuis.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 5 april 2014 werd de volgende vraag gesteld:Ger en Marja Scheffers uit Zwijndrecht willen graag weten wat de meest effectieve manier is om woelmuizen te bestrijden: ‘We hebben in de tuin al lange tijd last van woelmuizen en hebben geprobeerd om ze met klemmen te vangen maar ze gaan maar niet weg.’Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
Woelrat = Arvicola terrestris, ook dolmuis, molmuis, waterrat, aardrat of grote woelmuis genaamd
Woelmuis = Microtinae en Pitymys
Onder de woelmuizen rekenen we verschillende soorten: ondergronds levende, schadelijke muizen. Ze hebben veel weg van woelratten maar zijn kleiner. Ze graven snel en zijn vooral ´s nachts actief. In de tuin kunnen ze door het maken van vele gangen en door hun vreterij schade aanrichten.
Er zijn diverse manieren om Woelmuizen te bestrijden:
1. Chemische bestrijding
Met Rodenticiden (anti-coagulantia): de werking is gebaseerd op de anti-bloedstremmende werking, waardoor verschillende uitwendige en inwendige bloedingen plaats hebben, die uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. Het willekeurig uitleggen van gif-lokaas in gangen is niet voldoende, de gangen moeten bewoond en vers belopen zijn. Het beste verdelgingstijdstip is de herfst en de vroege winter (voedseltekort).
Gaspatronen
Zij vormen bij ontbranding stikkende zwaveldampen. Heeft alleen succes als de woeldiertjes dichtbij wonen.
Giftige lokazen
Als lokaas gebruik je een wortel, een zoete appel, een stuk van de knolselder of een cichoreiwortel (witloof). De lokaas wordt opengesneden en bestreken met chloorfacinon in olieoplossing of met bromadiolon en nadien dicht geprikt met een lucifer. Doe dit alles met de handschoenen aan voor de veiligheid en om reukherkenning te vermijden. Dit geprepareerde lokaas uitleggen in de bewoonde pijpen. Na het uitleggen de gangen afdichten met aarde. Hou het lokaas uit de buurt en het zicht van andere dieren en kinderen.
Een alternatief lokaas kan je eventueel zelf maken: met een mengsel van geplette haver, witte bloem en plaaster. In dit mengsel kan je bijv. giftige zaden mengen (zie verder onder biologische bestrijding). Leg dit mengsel op de bodem van de gangen en controleer wekelijks. Het gangbare gamma bestaat uit giftige stoffen gemengd met graan (muizentarwe). Deze voeg je dan zelf nog toe aan groenten en fruit. Er bestaan zowel natuurlijke als synthetische lokazen, maar beiden zijn giftig.
2. Biologische bestrijding
Een natuurlijke vijand is de vos die veelvuldig in Midden- en Zuid-België voorkomt.
Verder kun je de leefomgeving van de woelrat zo ongunstig mogelijk maken door:
- grachten en sloten schoon te houden
- droge grachten te bekomen
- grasbermen kort te houden
- watervegetatie weg te maaien
- drainagepijpen en aflopen af te stoppen met kippengaas
- hagen rondom percelen kort te houden
- afval van hout, steenpuin edm. op te ruimen
- in de omgeving wilde grassen en wortelonkruiden te verdelgen
Als er veel kans is op muizen laat dan zoveel mogelijk bodembedekking achterwege. Zeker in de omgeving van fruitbomen mag de mulchlaag niet te dik zijn.
Klemmen
Voor elke diersoort bestaan aparte klemmen. De Duitse woelratklem wordt uitgezet in de bewoonde gangen. Het plaatsen vraagt altijd ervaring en veel geduld. Let er steeds op de klem niet met je handen aan te raken - de ´mensengeur´ - is voldoende om geen resultaten te behalen. Gebruik dus steeds handschoenen.
Speciaal kan je Fox-Terriers africhten en nestkasten bouwen voor afgerichte torenvalken.
Watervallen
Het ingraven van met water gevulde emmers (halfgevulde) kan effectief zijn. Graaf deze in aan een gebruikte ingang, met de bovenkant van de emmer gelijk met de bodem van de gang. De woeldiertjes kunnen erin sukkelen en verdrinken.
Giftige zaden
Een alternatief voor een chemische bestrijding kunnen de giftige zaden zijn van de kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus) en de bolrokken van de zéér giftige Scilla maritima.
Bron:Tuinkrant.com/tuindokter
Meer diervriendelijke wijze:
Als u niet wilt wachten tot ze verdwenen zijn, kunt u het volgende proberen: stop stinkende spullen in hun gangen (visafval, knoflook, kamfer) of bezorg ze de schrik van hun leven door afgeknipt haar in de gangen te gooien (voor een behoorlijke voorraad kunt u eventueel bij een kapper terecht).
Een andere mogelijkheid is het volgieten van de gangen met vliergier. Neem hiervoor het blad van de vlier, doe dit in een emmer en vul de emmer met water, ongeveer 10 liter water op 1 kilo blad. Laat dit mengsel 10 tot 14 dagen staan. De stinkende massa die na enige tijd ontstaat, dient onverdund in de gangen te worden gegoten.
Woelratten vragen om een iets andere aanpak. Een woelrat is zo’n 20 cm groot en heeft een stompe kop en een kort staart. Ze maken gangen van soms wel 50 tot 60 cm , en af en toe drukken ze bij het graven een hoopje aarde op. Ze vreten aan wortels van planten en groenten en vooral de wortels van fruitbomen zijn favoriet. Ze leven veel in sloten en hebben een vaste opening naar een tuin. Een mogelijkheid is om in zo’n opening een plastic buis te bevestigen met een net erin, zodat de rat er verstrikt in raakt en verdrinkt. Als deze maatregel niet helpt, kunt u ook kiezen voor een rattenval of mollenklem. Wel handschoenen aandoen bij het plaatsen, want anders schrikt de mensengeur de ratten af. Verder zijn er elektronische woelmuizenverjagers in de handel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl