Krakers Overschie: gemeente zet knokploeg in

Een viertal krakers van een voormalig GGD-pand aan de Hoornweg in Rotterdam-Overschie zegt dat de gemeente Rotterdam een knokploeg heeft ingehuurd om het pand te ontruimen. Onzin, zegt de advocaat van de huurder.
De krakers zitten inmiddels ruim twee maanden in het pand. Naar eigen zeggen hebben ze hierover verschillende gesprekken met de gemeente gevoerd en mochten ze voorlopig blijven.

“Dit veranderde een week later. Toen kwam er een man van Stadsontwikkeling langs die ons vertelde dat er geen rechtszaak zou worden aangespannen, maar dat hij ons er desnoods met een knokploeg uit zou zetten. Dit gebeurde bijna een maand later. In de afgelopen dagen zijn we verschillende keren geïntimideerd door voor het pand te posten, op de ruiten te bonzen en ons te bedreigen. Toen we iemand in een auto aanspraken, vertelde die dat hij voor een beveiligingsbedrijf werkte. We hebben dat ook opgenomen”, vertelt Marley, een van de krakers.

Aanhoudingen door politie
“Vrijdagmiddag kwamen ze inderdaad binnen. Met grof geweld hebben een paar gespierde bodybuilders de ruiten een van de deuren ingeslagen om ons vervolgens deur voor deur achterna te zitten. Daarbij zijn bijna alle deuren vernield. We hebben toen de politie gebeld. Deze kwam massaal naar het pand en heeft drie mannen aangehouden. Van de politie mochten we het pand weer in.”

Angstig
Een andere kraker, Peter, vertelt: “We voelen ons nu niet veilig meer. Die mannen zijn zaterdag weer door de politie vrijgelaten en stonden toen weer voor de deur. Toen de politie de straat inreed, nadat we die gebeld hadden, gingen ze er snel vandoor. We zijn hier nu behoorlijk angstig met z’n vieren.”

“We gaan heus wel uit dit pand als een rechter daarover heeft beslist, maar niet op deze manier. We laten ons niet zomaar uit het pand slaan”, aldus Marley.

Eigenaar

Volgens de advocaat van een van de aangehouden mannen is helemaal geen sprake van een knokploeg. "Mijn client is de nieuwe huurder van het pand. Hij heeft een beveiligingsbedrijf, maar start in dat pand een project voor kansarme, werkloze jongeren.''

De ''knokploeg'' bestond volgens de advocaat uit een collega en een electricien van de gemeente. Op aanwezigen werd niet gerekend. ''De krakers zouden er op 1 april al uit zijn'', liet de jurist weten.

''Omdat ze deur niet open kregen en dachten dat er niemand was, hebben ze een raam ingeslagen. De krakers bleken toch aanwezig en belden de politie. Ze zeiden dat de mannen vuurwapens bij zich zouden dragen'', verklaarde de advocaat.

De politie rukte daarop met groot materieel uit en arresteerde de mannen. Ten onrechte, stelde de advocaat. Zijn cliënt zou ongewapend zijn geweest. ''Wat de krakers deden was stemmingmakerij om de publieke opinie aan hun kant te krijgen.''

Geen verklaring
Een politiewoordvoerder vertelde zaterdag niet veel over de zaak te kunnen zeggen en ook de gemeente Rotterdam kan geen verklaring geven. Wel laat een woordvoerster van de gemeente weten dat het pand inderdaad eigendom is van de gemeente en dat met de krakers mondeling zou zijn afgesproken dat ze op 1 april het pand zouden verlaten. Een paar weken geleden werd in het pand nog een hennepkwekerij ontdekt met ruim 500 planten.

Deel dit artikel: