Angst voor kinderlokker bij school Rotterdam-Blijdorp

De angst bij ouders van leerlingen op de Daltonschool De Margriet in Rotterdam zit er goed in. Vorige week kwam er een bericht binnen dat een onbekende man aan drie kinderen zou hebben gevraagd om in zijn busje te stappen.

De directie heeft de ouders afgelopen weekend over het voorval bij de school aan de Nolensstraat geïnformeerd.

De politie onderzoekt de zaak en heeft nog niets concreets kunnen ontdekken. Op sociale media ging eenzelfde verhaal de afgelopen weken de ronde op verschillende plekken in Nederland, zoals Spijkenisse, Cuijk en Zoetermeer. Uiteindelijk werd daar niets meer aangetroffen.

Ook de afgelopen jaren kwamen de zogeheten internethoaxen met mannen in bestelbusjes regelmatig voorbij door heel Nederland. Onderzoeker Peter Burger van de Universiteit Leiden: "De afgelopen 10 jaar zijn zulke verhalen regelmatig verteld in Nederland. Sinds begin maart kan je spreken van een explosie van die verhalen. Gelukkig is er in geen enkel van die gevallen (sinds maart, red.) ook echt een kind ontvoerd." Hij doet onderzoeken naar onder ander broodje-aapverhalen, geruchten en hoaxes.

"Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat kinderen zijn aangesproken door kinderlokkers de afgelopen weken, maar onder andere door social media zie je ook dat die verhalen telkens verbasterd worden en versterkt", aldus Burger. "Want ook dit verhaal (in Rotterdam, red.) en ook door die waarschuwing van de school die ook zelf weer op Facebook en op andere media is verspreid, zie ik al binnen een dag dat het vermengd wordt met andere verhalen."
Deel dit artikel: