'Twitterdreigster' naar huis gestuurd

Het 14-jarige meisje uit Rotterdam dat zondag een 'dreigtweet' tegen American Airlines de wereld in stuurde, is maandagavond na verhoor naar huis gestuurd. De politie gaat door met het onderzoek, het is nog niet duidelijk of het meisje zal worden vervolgd.

Ze had zich zelf bij de politie gemeld, nadat ze naar eigen zeggen voor de grap had getwitterd dat ze van al-Qaeda was en dat ze op 1 juni 'echt iets groots' zou gaan doen. American Arilines, aan wie de tweet was gericht, nam het serieus en deed aangifte in Nederland.

Zwarte lijst
Volgende de advocaat Julius von Boné, die veel internationale zaken heeft gedaan, komt het meisje hoogstwaarschijnlijk de Verenigde Staten niet meer in. "Het zou verstandig zijn als ze zou proberen het heel erg goed te maken met de maatschappij. Anders komt ze op de zwarte lijst te staan."

Pubergrap
Von Boné is zelf niet bij de twitter-affaire betrokken, maar heeft wel vaak minderjarigen verdedigd. "Het is natuurlijk nog lang niet zeker of het inderdaad dit meisje is geweest, en of het een pubergrap was. Maar het is logisch dat dit heel goed wordt uitgezocht. Het gaat om het vertrouwen dat mensen hebben in veiligheid. In Amerika zijn ze daar heel kien op."

Uitgelezen kan
Over wat er nu moet gebeuren, is Von Boné voorzichtig. "Stel dat het inderdaad om een recalcitrante pubergrap gaat, dan wil dat nog niet zeggen dat je daar niet op moet reageren. Daarom zou het ook goed zijn als deze zaak een vervolg kreeg. Ik verbaasde me er al over dat het niet op het Jeugdjournaal kwam, alleen op het gewone. Zoiets is een uitgelezen kans voor scholen om dit onderwerp te maken van een kringgesprek."

Leerstraf
Als het meisje wordt vervolgd en schuldig wordt bevonden, denkt hij in termen van een leerstraf. "Iets wat hiermee te maken heeft. Een werkstuk over 11 september of iets dergelijks. Dat je zo'n kind bewust maakt van de reikwijdte van zo'n tweet", aldus de advocaat.

Deel dit artikel: