Brand in ouderenflat: 17 mensen naar ziekenhuis

Het flatgebouw voor 55-plussers Het Lichtpunt aan het Homerusplein in Rotterdam-Zuid wordt in zijn geheel ontruimd wegens een grote brand. Die brak kort voor twee uur dinsdagmiddag uit. Rond drie uur had de brandweer het vuur onder controle.
Volgens een woordvoerster van de brandweer woedde de brand in één woning en kwam daarbij veel rook vrij. Uit voorzorg moesten de 230 bewoners naar buiten. Dat gebeurde in een aantal gevallen met behulp van hoogwerkers, aan de buitenkant van het tien verdiepingen tellende gebouw.

Op de bovenste drie verdiepingen waren nog veel mensen binnen. Zij mochten hun appartement niet verlaten, omdat de gangen vol rook staan. Ze moesten binnen of op het balkon wachten tot de brandweer hen kwam halen. Een aantal mensen dat minder mobiel is, mocht voorlopig na controle in hun eigen woning blijven. Het complex telt in totaal 200 flats. Aanvankelijk werden bewoners opgevangen in een recreatiezaal bij het Lichtpunt. Later werden zo'n 180 mensen met twee RET-bussen overgebracht naar een nabijgelegen wijkcentrum aan de Menanderstraat.

Ademhalingsproblemen
In totaal zijn er zeventien mensen naar met ambulances naar verschillende ziekenhuizen gebracht vanwege ademhalingsmoeilijkheden. Tientallen anderen werden ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Een aantal mensen had last van de kou, omdat ze snel uit hun woning zijn gehaald - vaak zonder jas, tas of rollator. Veel mensen zijn geschrokken omdat er snel veel rook ontstond.

Onbekend wanneer terug
Het is nog niet bekend wanneer de bewoners weer terug naar hun woningen mogen. Het koolmonoxidegehalte is inmiddels zo laag dat mensen terug zouden kunnen. Door het blussen zijn echter zowel de lift als de verwarming kapot, terwijl er een koude nacht aankomt. De lift en de verwarming moeten eerst gerepareerd worden.

Op de tweede en derde etage kunnen de bewoners van 24 woningen voorlopig niet terug vanwege rook- en roetschade. Voor hen wordt door de gemeente naar opvang gezocht.

foto's MediaTV

Deel dit artikel: